"Играе се с търпението на колегите. Защото колегите имат един предел на търпение и те трябва да бъдат чути."

Това каза председателят на ВКС Лозан Панов - един от едва двамата членове на ВСС, които днес обърнаха внимание на протеста на съдии от СРС и слязоха при тях. Другият - без изненади - бе Калин Калпакчиев.

"За мен съдия (Албена) Ботева беше моралният победител в това, което се случи във вторник", коментира Панов повода за протеста - избор от общото събрание на съдиите от СРС кой да им бъде временен ръководител.

ВСС обаче хем привика Ботева да я изслуша във вторник надвечер, хем напук гласува против, защото е била заместник на досегашния шеф Методи Лалов.  

Пленумът на Висшия съдебен съвет в блицрежим приключи днешното си заседание малко след 12 ч. - нещо много рядко срещано. По това време насроченият протест на мегистрати от Софийския районен съд още се събираше. По-голямата част от членовете на съвета се изнесоха отзад през паркинга.

Първите представители на СРС започнаха да прииждат към 12 ч. пред сградата на ВСС. Събраха се в крайна сметка около 60-80 души, като миналия път протестът беше много по-многочислен. Но тогава ставаше въпрос и за възнагражденията на съдебната администрация, която е над 600 души само в този съд "мастодонт".

Съдия Мирослава Тодорова (в центъра в кафяво), една от "любимките" на статуквото във ВСС.

"Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм и оплюване по някои медии", това каза председателят на съда в оставка Методи Лалов, който предвожда протеста.

Той подчерта, че винаги са искали именно съдействие от ВСС, а никога не са твърдели, че могат да се справят без помощта им.

"Много малко хора имат представа как се управлява този съд - 830 души щат, милиони бюджет, стотици хиляди дела, които постъпват всяка година. Дано не съм прав, но вероятно ще настане хаос", завърши Лалов по повод отхвърлената от ВСС кандидатура на сегашната му заместничка Албена Ботева за временен шеф.

Методи Лалов и днес предвождаше протеста на съдиите.

Подкрепи го и Лозан Панов, който напомни, че всеки съдия си има норма на натовареност:

"И какво ще стане, като на 10-о число всеки месец той достигне нормата на разумна натовареност? Съдът затваря вратите и казва: "Не, няма да правораздаваме", попита съдия №1.

Този път сериозни сили на полицията обезпечаваха преминаването на трамваите по ул. "Екзарх Йосиф", тъй като на протеста на 9 декември те бяха спрени за малко, макар и не от съдиите.

Имаше и съвсем скромно присъствие от хора извън системата - няколко познати лица с лозунги и мегафон, които скандираха "Оставка".

Затова пък на протеста се появиха депутатите Петър Славов и Методи Андреев - и двамата съоснователи на новото движение на Радан Кънев "Нова република".

Съдиите насрочиха протест за днес - за втори път след 9 декември, именно по повод това, че ВСС не одобри предложената от тях за временно изпълняващ функциите ръководител.

Миналия вторник съдийската колегия отхвърли безапелационно Албена Ботева въпреки новите постановки в Закона за съдебната власт, които дават големи права на общите събрания на магистратите.

"Какъв беше смисълът да се изслушва съдия Ботева, след като никой не я чу? Какъв беше смисълът тя да се изправя, да се унижава пред колегите от ВСС и да й задават въпроси, на които никой не чува отговорите", даде пример Панов.

Интересно е, че тази сутрин на ново общо събрание СРС пак предложи съдия Албена Ботева с 69 гласа от общо над 100 делегати. За всеки случай бе издигната и алтернативна кандидатура за и.ф. шеф - на Борис Динев. Само и само мир да е...

След като слезе на протеста обаче, Лозан Панов изрази резервите си по повод това:

"Ако днес обаче колегите не са успели на общо събрание наистина да изразят своето мнение - разбирам, че някои са гласували за повече от един кандидат и т.н., това означава само едно: че ние трябва да се учим, да се възпитаваме на това какво е самоуправление. Означава само, че все още като че ли  магистратите не са готови да проявят това самоуправление в неговите истински параметри.

Но това е един процес, в който всички ние трябва да се учим." 

Оттук нататък топката е у Калоян Топалов - председател на горноинстанционния СГС, който трябва да внесе каквото прецени във ВСС. Той за втори път е декларирал, че ще се съобрази с волята на съдиите и най-вероятно другия вторник на заседание на съдийската колегия ще предложи и двамата.

На журналистически въпрос - има ли кой да спре кадровиците от ВСС, ако са си наумили да вкарат чисто тяхна трета кандидатура, Лозан Панов отговори, че досегашният опит по-скоро не го кара да е оптимист. 

Забавно е, че ВСС като никога си направи почивката твърде рано - в 11,30 ч., така че да свика възобновяване на заседанието към 11,45 ч. Тоест - който има да си взема кафета или друго, да го прави и да се прибере в съвета.

Към 13.20 ч вече и протестиращите съдии се разотидоха.