Учредяване на надпартийна платформа "Нова република" като формат за явяване на парламентарните избори обявиха от ДСБ, начело с лидера им Радан Кънев, повечето депутати от Гражданския съвет, обединенията "Гражданска платформа", "Обединени реформатори". В инициативата са още Трайчо Трайков - кандидат на дясното за президент, Ивайло Цветков - Нойзи, депутатът Методи Андреев, който досега бе в парламентарната група на ГЕРБ, но не е бил партиен член и бе част от "групата за натиск" в Народното събрание с Мартин Димитров и Петър Славов. Обединението е с амбицията да е алтернатива на ГЕРБ.

"Ние сме алтернатива на ГЕРБ отдясно. За първи път вдясно няма просто коректив, младши партньор, камъче в обувката или трън в петата. Ние сме алтернатива."

"На политическия терен има черна овца, очайквайте изненади", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на представянето. 

По думите му опитите досега в десницата са показали, че времето на малките стъпки, и правенето на почти невъзможни компромиси е минало, защото не работи. Той, както и депутатите в обединението извън ДСБ обявиха, че няма връщане назад към "Реформаторски блок 2", както наричат стария Реформаторски блок, в който останаха СДС и ДБГ.

Трайчо Трайков даде разяснение и защо няма връщане, в качеството си на кандидат за президент на Реформаторския блок в неговата първоначална цялост на последните избори през есента.

"Освен лицата от Гражданския съвет и от ДСБ, които сме тук, има още немалко хора от останалите образуващи РБ – и от СДС, и от ДБГ, и от БЗНС, които, аз и в кампанията, и преди това, приемам като съмишленици и съюзници. С тези хора под една или друга форма ще имаме общ път в бъдеще. Но не с формацията, която остана там. Защото тези хора там не можеха да определят позициите, не бяха чути".

Трайков даде и първите позиции, около които се обединяват хората в "Нова република".

"Пред вас сме хора, които си имаме доверие, доколкото е възможно в политиката. Нямаме претенции да сме без политически биографии, защото се гордеем с тях. Защото между постове и принципи - винаги сме избирали принципите."

Пак той отправи и послание към "нашите приятели от "Да, България":

"Ние отправяме искрена, приятелска покана към "Да, България", с които имаме еднаква кауза, за съвместно, равноправно явяване на изборите. Без това да се смята като поставяне на срокове, като натиск, като изискване на обяснение защо това не се е случило, ако не се случи."

Радан Кънев добави, че поканата към "Да, България" е основана на две неща – борбата, която са водили заедно в продължение на три години в името на големите цели - радикална промяна в съдебната система. И второ - желанието на хората, които вярват в това за такова взаимодействие. 

Трайков започна и с обяснението защо се прави "Нова република". Първият мотив - в името на образована нация, в която всеки се издига според способностите и знанията си, а не според партийното членсто. "За" върховенство на закона и война с корупцията - затова веднага трябва да се въведе фигурата на независим зам.-главен прокурор, който да разследва корупцията. "За" малка, непартийна и работеща администрация.

Депутатът Мартин Димитров добави приоритета "нова икономика":

"След 10 години в ЕС България е последна. Други успяха и имат вече европейски доходи - Литва, Латвия, Естония... Ние сме за ниски данъци, които остават при хората по места. Против сме всяка идея за увеличение на данъчното бреме. Ние сме за свобода на малкия и средния бизнес от партиен рекет. Ясни правила и предвидима среда – един мач се играе по едни и същи правила от началото до края. Силни и независими регулатори срещу картелите и монополите", 

Като първи стъпки Димитров заяви премахване на данък "уикенд", който е символ на тормоза на държавата над семейния и средния бизнес, както и "метла за агентурата на олигарсите, която брани картелите и монополите", в това число и чрез хора от самите институции.

Продължи Кънев, който заяви, че в "Нова република" се събират хора, които искат да дадат нова надежда за българските семейства и общности. Те за "за" социална политика, насочена към слабия, който има нужда от подкрепа, а не към групи избиратели за следващите избори". Ще се работи и за трайна връзка между българите, които живеят у нас и в чужбина, за опазване на българската природа за децата ни като основна част от родолюбието.

"За да имаме силна, образована нация – увеличение с до 20% на заплатите на учители, преподаватели и хора, които се занимават с наука. Но не на калпак. А според резултатите от работата и положения труд". 

Ще забраним рекламата на хазарт в медиите. Ще прекратим оргията, която е настъпила в държавни и общински  институции дори с този хазарт", добави Кънев.

Народният представител Петър Славов подчерта разликата между "Нова република" и останалите - че те ще говорят в бъдеще време и ще обещават неща, докато депутатите от ДСБ, Гражданския съвет и участниците в "Нова република" са свършили реална работа в този парламент и мандат. 

Депутатът от ПГ на ГЕРБ в момента Методи Андреев припомни, че не е бил член на ГЕРБ, те трябва да бъдат хвалени, когато има защо, но има своя версия за т.нар. "стабилност", която се рекламира:

"Стабилност може да има като се реформира тази държава. А не да се правят само опити и да се създава илюзия за реформи. ГЕРБ дойде с амбицията да прави реформи, но те не се случиха. Остана ОММ – олигархично-мафиотския модел. Казал го е Фридман: "Корупцията е средство на държавата за регулиране на пазара."

Очаквайте подробности.