Страхотен успех постигна българският режисьор Теодор Ушев. Филмът "Сляпата Вайша" на Ушев бе номиниран за "Оскар" в категория "Късометражен анимационен филм" заедно с още 4 ленти.

Канадско-френската продукция "Сляпата Вайша", която ще се бори за престижната статуетка, е по разказ на писателя Георги Господинов. Историята е за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено.

Петте номинации в категория "Късометражен анимационен филм".

Световната премиера на 8-минутната анимация беше на "Берлинале 2016". Тази събота филмът ще бъде показан в София - в кино "Люмиер" в рамките на фестивал на анимационното кино.

В интервю за „120 минути“ по Би Ти Ви Ушев заяви преди дни, че никога не се е стремял към статуетки или финансов успех с творчеството си. Очерта обаче няколко ключови елемента – да обичаш работата си, да пиеш хубаво вино, да спиш малко, да слушаш Вагнер, да спортуваш и… да четеш хубави книги.

Кадър от "Сляпата Вайша".

Композиторът Марио Григоров, роден в София и живеещ в САЩ, беше в предварителния списък в категорията за "Най-добра песен" (за Blind pig в съавторство с Дж. К. Роулинг) към филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“. За съжаление, Григоров не попадна в окончателните номинации.

Друг българин обаче е сигурен победител в предстоящите награди "Оскар". Владимир Койлазов е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите.

Койлазов (38 г.) ще бъде отличен с технологичен "Оскар" за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group (в която Койлазов е съдружник с Петър Митев). Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други.

Владимир Койлазов ще получи специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория „Наука и инженерство”.