Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 "При всяка смяна на властта са налице неизвестност, съмнения и въпросителни относно курса на новото ръководство. Но в сегашните времена на ново глобално безредие иде реч за нещо далеч по-голямо. Днес твърде много е заложено на карта. С избора на Доналд Тръмп старият свят от XX век окончателно е отминал.”

Това пише в своя публикация за днешния брой на в. “Билд ам Зонтаг” германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и посочва:

“Живеем между два свята. Следвоенният ред и четвърт век след падането на Берлинската стена са история. Напълно открит е въпросът какви виждания за утрешния ред ще се наложат през XXI век.”

Дипломат номер 1 на Берлин обаче е категоричен, че Германия ще търси диалог с новия президент на САЩ и с неговата администрация:

“Ще им обясним позицията си, нашите ценности и интереси. Искаме ясно да посочим нашите виждания и очаквания по партньорството между Европа и САЩ и то като равностойни събеседници.”

Щайнмайер посочва и основните теми – свободна търговия и обмен на мнения, сплотеност срещу екстремизма и тероризма, тясно трансатлантическо сътрудничество на базата на общи ценности.

“Наясно съм, че трябва да сме готови за неспокойни времена, непредвидимост и несигурност. Но аз разчитам на това, че във Вашингтон ще намерим внимателни слушатели, които знаят, че в този свят и велики държави се нуждаят от партньори и са готови да вървят по своя път заедно с добри приятели и изпитани съюзници”, посочва Щайнмайер.

Да припомним, че по време на предизборната битка в САЩ Щайнмайер нарече Тръмп “проповедник на омразата”.

По речта на Доналд Тръмп при встъпването си в длъжност и по бъдещите отношения с Белия дом отношение взе и канцлерката Ангела Меркел.

Вчера тя произнесе реч на конференция на партийната организация на Християндемократическия съюз във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Форумът се състоя в манастира “Шьонтал”.

“През следващите години трансатлантическите отношения няма да са по-маловажни, отколкото са били в миналото. Аз ще работя в тази посока”, заяви от трибуната Меркел.

В речта си Тръмп за пореден път изразил убежденията си. Сега за всички би било добре, ако действат на базата на общи ценности. Това било важно както за международния икономически ред и търговия, така и за отбраната при спазването на съюзническите договорености.

“Дори и да има различия в мненията, най-добре се намират компромиси, когато помежду си говорим с взаимно уважение”, е позицията на канцлерката.

Във въпросната реч Тръмп обяви мотото си – “Америка над всичко”. Той щял да се води от тази максима при вземането на всичките си решения, независимо дали става дума за икономика или външна политика. Светът трябвало да е наясно, че неговото правителство ще взeма единствено такива решения, които са от полза за американците.

Шефът на парламентарната фракция на социалдемократите Томас Оперман днес предупреди от страниците на берлинския в. “Тагесшпигел”, че сега Германия и Европа трябва изключително много да внимават при отстояване на интересите им при новото съотношение на силите в САЩ. Европа била длъжна да се сплоти.

Подобна, но по-остра позиция зае председателят на групата на Европрейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. Ако с мотото си “Америка над всичко” Тръмп действително наложи американски егоизъм и протекционизъм, “то тогава ние трябва да се противопоставим с “Европа над всичко”.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Ценностите трябва да определят интересите

Щайнмайер посочва и основните теми – свободна търговия и обмен на мнения, сплотеност срещу екстремизма и тероризма, тясно трансатлантическо сътрудничество на базата на общи ценности. Преди време Меркел го каза ясно-: "Германия и Америка са свързани от ценностите на демокрацията, свободата, уважението към върховенството на закона и достойнството на всеки човек, независимо от неговия произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи." Ако Тръмп на практика се отметне от горното - толкова по-зле за САЩ. И за нас-разбира се. В случая Германия защитава тези позиции, които самите САЩ обявиха и защитаваха през 20 век.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.