"При всяка смяна на властта са налице неизвестност, съмнения и въпросителни относно курса на новото ръководство. Но в сегашните времена на ново глобално безредие иде реч за нещо далеч по-голямо. Днес твърде много е заложено на карта. С избора на Доналд Тръмп старият свят от XX век окончателно е отминал.”

Това пише в своя публикация за днешния брой на в. “Билд ам Зонтаг” германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и посочва:

“Живеем между два свята. Следвоенният ред и четвърт век след падането на Берлинската стена са история. Напълно открит е въпросът какви виждания за утрешния ред ще се наложат през XXI век.”

Дипломат номер 1 на Берлин обаче е категоричен, че Германия ще търси диалог с новия президент на САЩ и с неговата администрация:

“Ще им обясним позицията си, нашите ценности и интереси. Искаме ясно да посочим нашите виждания и очаквания по партньорството между Европа и САЩ и то като равностойни събеседници.”

Щайнмайер посочва и основните теми – свободна търговия и обмен на мнения, сплотеност срещу екстремизма и тероризма, тясно трансатлантическо сътрудничество на базата на общи ценности.

“Наясно съм, че трябва да сме готови за неспокойни времена, непредвидимост и несигурност. Но аз разчитам на това, че във Вашингтон ще намерим внимателни слушатели, които знаят, че в този свят и велики държави се нуждаят от партньори и са готови да вървят по своя път заедно с добри приятели и изпитани съюзници”, посочва Щайнмайер.

Да припомним, че по време на предизборната битка в САЩ Щайнмайер нарече Тръмп “проповедник на омразата”.

По речта на Доналд Тръмп при встъпването си в длъжност и по бъдещите отношения с Белия дом отношение взе и канцлерката Ангела Меркел.

Вчера тя произнесе реч на конференция на партийната организация на Християндемократическия съюз във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Форумът се състоя в манастира “Шьонтал”.

“През следващите години трансатлантическите отношения няма да са по-маловажни, отколкото са били в миналото. Аз ще работя в тази посока”, заяви от трибуната Меркел.

В речта си Тръмп за пореден път изразил убежденията си. Сега за всички би било добре, ако действат на базата на общи ценности. Това било важно както за международния икономически ред и търговия, така и за отбраната при спазването на съюзническите договорености.

“Дори и да има различия в мненията, най-добре се намират компромиси, когато помежду си говорим с взаимно уважение”, е позицията на канцлерката.

Във въпросната реч Тръмп обяви мотото си – “Америка над всичко”. Той щял да се води от тази максима при вземането на всичките си решения, независимо дали става дума за икономика или външна политика. Светът трябвало да е наясно, че неговото правителство ще взeма единствено такива решения, които са от полза за американците.

Шефът на парламентарната фракция на социалдемократите Томас Оперман днес предупреди от страниците на берлинския в. “Тагесшпигел”, че сега Германия и Европа трябва изключително много да внимават при отстояване на интересите им при новото съотношение на силите в САЩ. Европа била длъжна да се сплоти.

Подобна, но по-остра позиция зае председателят на групата на Европрейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. Ако с мотото си “Америка над всичко” Тръмп действително наложи американски егоизъм и протекционизъм, “то тогава ние трябва да се противопоставим с “Европа над всичко”.