Президентът Росен Плевнелиев, който в неделя ще предаде поста на Румен Радев, даде последното си интервю на поста за предаването "Панорама" на БНТ. Президентът назова директно кой е воювал срещу него през тези пет години:

"Воюваха всякакви мрежи на агенти на Държавна сигурност, които ме мразеха, че аз съм първият български президент, който не назначи нито един агент. Воюваха срещу мен всякакви руски тролове и политици от петата колона, заради това, че заех твърда позиция срещу агресията на Русия. 

Воюваха олигарси и медийни империи, защото заедно с първото служебно правителство ние въведохме много силна антиолигархична мярка, защото въведохме правила за диверсифициране на държавните пари в банките.

Воюваха Станишев, Орешарски и Местан, защото аз свалих доверието си от тях, когато избраха шеф на ДАНС".

Росен Плевнелиев сподели от какво най-много го е заболяло по време на мандата.

„От това, че разделям нацията. От това много ме заболя и беше много тежко да го чуя. Тази критика тръгна от този момент, в който аз свалих доверието си заради едно задкулисно назначение“, отговори президентът, като напомни за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни 2013 година.

„Часове след това започнаха: Разделя нацията, офшорки, разхожда се с чували пари, за да си купи къщата, любовници...“

За Русия

Росен Плевнелиев призна, че е останал неразбран от част от българите за своята позиция за Русия.

„Да, това е така. Но аз искрено вярвам в това, което правех. Моята позиция не беше срещу Русия. Моята позиция беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако една от най-силните нации в света дестабилизира съседите си и окупира териториите им, това не работи за мир“.

Президентът няколко пъти повтори, че за да има мир, „трябва да гарантираме, че правилата се спазват“.

„И когато някой ги нарушава, той трябва да си носи последствията. Аз работих за мир. С тази позиция на мен ми беше много по-лесно навън, отколкото вътре“.

За Румен Радев

Росен Плевнелиев открои разликите между него и следващия президент Румен Радев:

„Доста различни сме с президента Радев. Той е бил в армията, аз бях предприемач, бях мениджър, бях министър, бях в ръководството на КРИБ, знаех всичко за българската икономика. Аз бях човек, който е живял в чужбина, който знае как да отваря врати. В последствие това ми помогна много“.

Плевнелиев пожела успех на Румен Радев, даде му своето доверие и първо отказа да коментира речта му пред Народното събрание.

„Но чухме тежки думи за справедливост и съдебна реформа, но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в държавата. И по това кой ще бъде следващият министър на правосъдието, ще стане ясно каква реформа и каква справедливост ще търси“.

Същото важи и за външнополитическата ориентация, обясни Плевнелиев – важно е кой ще е министър на външните работи.

„Искам да видя не просто само личностите, това е заявка за политики. Искам да видя програмата, приоритетите, плана за действие, защото всяко едно правителство, трябва да има принципи, на които се базира, програма и план за действие“.

Плевнелиев припомни как е мотивирал всяко едно назначение в двете служебни правителства, които му се наложи да състави.

„Уважаеми, президент Радев, недейте да позиционирате президентската институция като властови център. Позиционирайте я като център на баланса“, призова президентът.

За мандата си

Росен Плевнелиев обяви, че си тръгва с гордо вдигната глава. Припомни, че мандатът е бил труден – три избора, две протестни вълни, две служебни правителства.

„Вярвам, държах държавното кормило, плувахме в океана на световната нестабилност добре. Искрено желая на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след пет години с високо вдигната глава“.

Президентът призна, че е очаквал повече:

„Не бях готов за ниската ефективност в държавата. Поне аз се надявах тя да бъде доста по-голяма.

Аз бях осем години в Германия, видях институции, които работят с лице към хората, раздават справедливост.

Когато влязох в държавата като министър, си дадох сметка, че всичко това, което видях в Германия, го нямаше в тази степен в държавната администрация. Но се потрудихме много“.

Припомни, че е задал приотитети като енергийната ефективност, либерализацията и диверсификацията в енергетиката.

Накрая Плевнелиев бе попитан какво ще прави след края на мандата. Не отговори директно:

„Да, аз бях президент, аз бях на върха за пет години, но пътят е много по-дълъг. Продължавам напред по пътя и продължавам заедно с моите сънародници да работя за демократична и европейска България“.