Нови снимки от роувъра на НАСА "Кюриосити" разкриват първите следи от кални пукнатини на  повърхността на Марс, съобщи SciennceAlert.com. Това е още едно доказателство за някогашното наличие на вода на Червената планета - в която може да е имало и живот.

Ако предположението на учените е вярно, тези каменни формации някога са били пукнатини от изсушаването на калта - реликва на някогашното мокро минало на Марс преди милиарди години. Когато калта изсъхнала, тя била съхранена под слоеве скала във фрагментирано състояние. Така "Кюриосити" може да разбера много за света тогава цели епохи по-късно.

Роувърът е открил скалите близо до планината Шарп, на място с прякора "Стария пияница" (също проливен дъжд, игра на думи). Там учените откриха странни следи в марсианската почва.

"Дори от разстояние, можехме да различим структура от четири- и петстранни полигони, които не приличат на обичайните пукнатини, които сме виждали с "Кюриосити", обяснява изследовател от Калифорнийския технологичен институт към проекта Нейнън Стайн. "Прилича на това, което ще видиш край пътя, когато кална земя е изсъхнала и се е напукала."

Това се вижда и на кадрите, заснети от "Кюриосити".

Калта е придобила тази форма преди повече от 3 мрд. Години,  твърдят още изследователите, когато някога пълноводните езера  на планетата са изсъхнали. Сега са разкрити от ерозията. Пукнатините са се запълнили по-късно от друг материал. Брагодарение на различните елементи в скалата може  да се помогне за разработването на хронология в историята на Марс.

"Кюриосити" кацна на планетата през август 2012 г, и изследва марсианския терен вече 4,5 години. Наскоро обаче имаше повреда, и изследователите са изключително внимателни, тъй като там монтьори още няма.

Все още не са открити следи дори от бактериален живот. Търсенето обаче продължава.