България е на второ място в Европейския съюз по мобилизиран финансов ресурс от плана "Юнкер" спрямо брутния вътрешен продукт - над 2%. Това съобщи Илияна Цанова, заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (главен стълб на плана "Юнкер"), на конференция в София. Събитието "Планът "Юнкер" - възможности и резултати" бе организирано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

На форума участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Зорница Русинова.

Вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов участваха на форума. Снимки БГНЕС

За Клуб Z Цанова уточни, че българските малки и средни предприятия ще имат достъп до 1,4 млрд. евро по плана за инвестиции в Европа, наричан още "Юнкер" (на името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер). Парите няма да се дават под формата на безвъзмездно финансиране (грантове), а главно чрез достъпни (нисколихвени) банкови кредити и фондове за рисков капитал.

Ще се подкрепят проекти в областите: иновации, изследвания (R&D), енергетика, вкл. енергийна ефективност, транспорт, информационни и комуникационни технологии, околна среда, социални дейности, здравеопазване, култура и туризъм.

"Парите са в процес на мобилизация. Част от финансовите инструменти вече действат и банки партньори - Сибанк, Райфайзенбанк, Уникредит Булбанк, Прокредит банк - финансират малкия и среден бизнес. Търсенето е голямо, първите проекти вече се изпълняват. Колкото по-бързо мобилизираме тези програми, толкова по-бързо ресурсът ще влезе в българската икономика", допълни Илияна Цанова.

В края на 2016 г. Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро от ЕИБ по плана "Юнкер". До една трета от средствата ще бъдат използвани за кредитиране на иновативни проекти. Другата част ще бъде за проекти в райони с висока безработица, в рамките на инициативата за младежка заетост и за проекти на стартиращи компании. Тогава беше казано, че минимум половината от заема ще бъде разпределена чрез банки партньори или други финансови посредници.

Компаниите с големи проекти над 15 млн. евро може да кандидатстват директно в Европейската инвестиционна банка за пари по плана "Юнкер".

"Българският бизнес рядко прави такива големи инвестиции и затова по-голяма част от ресурса се насочва към по-малки проекти чрез банките партньори", каза Илияна Цанова.

И все пак вече има три големи проекта от България, които са кандидатствали за пари по европейския план за инвестиции - единият е в хранително-вкусовата и преработвателна промишленост (30 млн. евро), другия - в областта на информационните и комуникационните технологии, а третият остана в тайна.

В словото си пред бизнеса Илияна Цанова припомни, че планът "Юнкер" бе създаден за справяне с икономическата криза в Европейския съюз. Общността вече тръгна по пътя на растеж, но той е недостатъчен, особено в страните с дългови проблеми. Гръбнакът на плана "Юнкер" са 21 млрд. евро гаранции, чрез които ще бъде привлечен общ ресурс от 315 млн. евро (1 към 15 ливъридж).

"Банките започнаха да кредитират, но голяма част от тях не дават пари на малките и средни предприятия, защото не оценяват потенциала за растеж, а само балансите им. Това обаче е недостатъчно и тук идва ролята на плана "Юнкер", обясни Цанова.

Засега крайният срок за подпомагане на проекти по плана "Юнкер" е юли 2018 г., но се очаква срокът да бъде удължен, както и гаранцията. По този начин за бизнеса ще се осигури допълнителен ресурс.

"През 2016 г. имаме двуцифрен ръст на износа и това показва, че българският предприемач съществува и се развива добре. Надявам се, че през 2017 г. износът ще расте, ще произвеждаме повече и ще създаваме все повече иновативни продукти. Завършихме една добра 2016 г. Растежът на България не е никак малък на фона на европейския – имаме над 3% ръст. Аз винаги съм максималист и смятам, че България трябва да гони двуцифрени ръстове, защото имаме този потенциал", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на конференцията.

България има потенциал за двуцифрен икономически ръст, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.