Константин Проданов е новият лидер на АБВ. Това съобщиха от партията на втория конгрес, проведен в НДК днес. 

39-годишният финансист е бил съветник на досегашният лидер Георги Първанов по време на един от президентските му мандати. Завършил икономика в Япония и международни отношения в Софийския университет.  От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и Голдмън Сакс, в качеството си на вицепрезидент на девизия „Търговия с деривативи”.

Проданов беше и с най-много номинации от структурите на партията. 

"Налага се АБВ да се промени радикално", заяви Проданов скоро след избора. "Още сега искам да разсея внушенията, които някои имат. Радикализацията на идеите не означава залитане крайно в ляво. Радикализацията не означава популизъм и обещания на едро"

Той заяви, че партията трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство.

"Те са силни на корупция, сервилност към външни интереси, към посредственост“, коментира новият лидер.

И заяви, че ще търси партньори в левия и центристкия спектър, а потенциални партньори биха могли да бъдат представители на нефашизоидния патриотичен спектър, но всичко трябва да е на принципа на идейна основа, защото хората няма да им го простят. 

Първанов и заместниците му Румен Петков и Ивайло Калфин заявиха, че ще се оттеглят от оперативните си постове в партията, за да дадат път на младите хора още преди седмици.

"Новата вълна в АБВ са професионалисти, успяващи и перспективни политици. Не бива повече да ги държим на резервната скамейка. Няма млади и стари, има можещи и не съвсем способни", заяви днес доскорошният лидер.