Не съжалявам за нито едно назначение, което аз съм направил. Но ми се ще и главният прокурор Цацаров да носи своята отговорност. И, разбира се, неговият мандат ще бъде оценен накрая.

Това каза Росен Плевнелиев в интервю пред БНР на въпрос да коментира акциите на прокуратурата срещу политици, и конкретно срещу него (срещу президента бе образувана прокурорска проверка по време на мандата му - нещо невиждано и напълно неконституционно, б.р.)

Обещана е реформа, обещана е справедливост. Работи се заедно с европейските проверяващи прокурори. И българският народ ще даде оценка за дейността както на президента, но и за дейността на главния прокуроор – аз му пожелавам българският народ да даде добра оценка, каза отиващият си държавен глава по повод главния прокурор, който има още почти половин мандат.

На забележката на водещата, че остава без имунитет, а Николай Бареков вече е обявил, че ще подаде нов сигнал срещу него в прокуратурата, Плевнелиев отбеляза:

"Някакви хора пишат някакви сигнали и, разбира се, държавните институции са длъжни да реагират."

Той неколкократно повтори, че са "добре дошли" и данъчните, и всички други, които са го проверявали най-обстойно и преди.

Относно съдебната реформа той каза, че е проверил и за 25 години това ни е пета поред такава реформа.

Винаги, когато системата е дефектирала, винаги когато е ставало ясно, че нещата не вървят, когато зависимостите са изплували - скандалите са отвсякъде, изгубените тефтерчета, изпратените прокурори, които пред медиите вършат едно, но след това не са способни да докажат собствените си тези.....

За мен обаче реформата вече не е най-важната думичка - реформата трябва да се случи, но има една иденствена думичка оттук нататък – РЕЗУЛТАТИ .

Резултати, които да водят до повече справедливост. А докато ние имаме само скандали, ние ще имаме проблеми. Народът не може да търпи повече липса на справдливост.

"По какво се познават зависимостите", попита той по повод мандата си като президент и най-вече като министър на регионалното развитие:

Звисимостите проличават по назначенията, които един министър прави и по обществените поръчки, които той прави.  Много ми се ще уважемите медии да тръгнат по стъпките на обществените поръчки накъде водят. Аз обаче се справих добре, каза Плевнелиев и по адрес на Бойко Борисов, който го свърза в свое изказване с кръга "Капитал".

Плевнелиев напомни, че 2 дни по-късно министър-председателят излязъл и казал друго - че неговите (на Плевнелиев, б.р.) срещи са били изцяло институционални.

Аз направих 2 сужебни правителства – посочете ми един министър, който да е в някаква зависимост. А правих обществени поръчки за милиарди в МРРБ – посочете ми 1 лев отклонен.

А министър-председателят се поправи, защото истината е такава - аз бях член на борда на Конфедерацията на индустриалците (КРИБ). Аз отговарях в КРИБ за две индустрии, в които работеха 260 000 човека.

И когато „Лемън брадърс” падна, в България 100 000 достойни строители отидоха на улицата - вижте статистиката на Националната служба по заетостта.

В КРИБ имахме много срещи тогава с правителството на тройната коалиция – и Станишев, и неговият съветник тогава г-н Стойнев отказваха с думите, че нямало криза.

Като видях стотици хиляди хора, за които аз отговарях, които са на улицата, аз се политизирах.

Той каза още:

Нагледах се на медийни империи, на тролове, нагледах се на едни или други тези – вече 4 любовници ми спретнаха, да не са и повече, не ги броя.

Но аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим.