Кратък, 4-минутен анимационен филм отпреди 15 години, отново набира популярност в интернет. Може би защото през 2002-а още нямаше социални мрежи. А може би и защото всеки арт ценител с удоволствие ще се срещне с героите на този „Кунст бар“ – и ще подложи на тест познанията си за съвременното изобразително изкуство (и някои по-стари майстори). Пък и никога не е късно да обърнем внимание нещо хубаво.

Историята е красива, странна и класическа:  един човек влиза в бар, поръчва си питие, после още едно и накрая… открива изкуството. Което е опияняващо, макар и малко страшно понякога.

Филмът (също както и заведението) се казва Kunst bar (kunst е немската дума за изкуство) и в този бар оживяват прочути творби на прочути художници като Матис, Танги, Шагал, Клее, Дали, Полък, Морисо, Пикасо, Грос и Йеронимус Бош – за да споменем само тези, чиито имена са изписани в менюто. Но в бара има и доста други.

Филмът е направен от Стив Уайтхаус, част от група канадски аниматори, базирани в Торонто, които се наричат The Petrie Lounge. През 80-те и 90-те Уайтхаус е правил по-традиционна анимация за филми като „Бийтълджус“, но през 1999 г. открива флаш анимацията и става един от нейните пионери в телевизията.

Но популярността му сред почитателите на това изкуство не идва от телевизията, а от поредица кратки филмчета, наречена Mr. Man, в които героят е неговорещ, но мигащ триъгълен човек, и неговото трикрако куче. С Mr. Man Уайтхаус печели няколко международни награди и номинации и влиза в авангарда на съвременната флаш анимация.