Поредният опит на ГЕРБ да вкара темата за мажоритарния вот в парламента се провали днес. Всички други партии в правната комисия отхвърлиха дневния ред.

В него бяха предвидени като две точки обсъждането на два законопроекта - внесеният от Георги Кадиев проект на Мая Манолова с райониране от сценаристите на "Шоуто на Слави" и този на самите ГЕРБ-ери, който предвижда да остават празни места в парламента (ако депутатът бъде избран за министър), а българите в чужбина да гласуват по последния си постоянен адрес в страната и предимно с машини.

На заседанието присъстваха като гости Кадиев, Манолова и сценаристът от Инициативния комитет Филип Станев.

Първоначално гласуваха против 10 депутати от всички партии - реформатори, патриоти, БСП и ДПС. Резултатът предизвика плах смях в залата, както между журналисти, така и сред депутатите. Председателят на комисията Данаил Кирилов обаче не бе настроение за веселба:

"Колеги, бяхте редовно уведомени, законопроектите са внесени навреме. Променяте тактиката, преди поне излагахте аргументи и съображения. В конкретния случай нямаше. Ако искате да си тръгнете с едно вдигане на ръка, това не е достойно парламентарно поведение", отбеляза той.

И призова, ако някой има възражения, да ги изкаже. На това се отзова веднага депутатът от "Атака" Явор Нотев:

"Съобщихте невярно обстоятелство - че сме предупредени преди 24 часа. Аз получих съобщение  в 9,45 ч тази сутрин."

Кирилов обаче обяви, че е предупредил всички по имейл още вчера в 13 ч. И даде думата на Георги Кадиев (независим).

"Да не се крием зад процедурни хватки. Имате представител на Инициативен комитет, зад който стоят 2,5 млн. българи, имате омбудсман и аз като вносител. Това е толкова срамно. Ще бойкотираме и саботираме гласа на 2 милиона и половина българи? Какво е това? Деца в детска градина!", възмути се той.

При прегласуването резултатът беше почти същия - 9 "против" и 7 "за", като само Петър Славов и Димитър Делчев от РБ отказаха да гласуват.

Това обаче не прекрати заседанието, тъй като шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че има гости и той ще им даде да се изкажат, ако искат. Така думата получи сценаристът на Трифонов Филип Станев.

"Това са очите на всички български граждани. Това, което правите е абсолютно недопустима демонстрация против демокрацията. Апелирам към вашата съвест и морал", заяви той.

Репликата му обаче не трогна мнозинството депутати, които напуснаха залата. Последва коментар на Димитър Делчев от РБ:

"Остават 4-5 парламентарни дни. Ако ГЕРБ толкова много искаха да се приемат мажоритарни избори, те на първо място можеха да не подават оставка, а г-н Борисов да каже - мен ми е много мил вотът на гражданите. Да има един дълъг дебат - 6 месеца, да се внесат и обсъдят законопроекти в детайли, и да стигне до консенсус в обществото."

Делчев припомни и че Европейската комисия препоръчва да не се променят изборни закони в последните 6 месеца преди вота. И напусна залата, в която останаха само депутати от ПФ и ГЕРБ. 

Дълъг и подробен преразказ на "Шоуто на Слави" от 11 януари направи Явор Нотев от "Атака", като изброи всички обидни думи, с които хората на Трифонов са оценили депутатите. И отбеляза, че в момента нямаме официални резултати от референдума, тъй като съдът още не се е изказал именно по жалбата на "Шоуто на Слави" срещу ЦИК.

"Кой обжалва резултата? Победителят обжалва ли? Коя е причината да нямаме официално решение? Защо не оттеглят жалбата си?", заяви Нотев. "Забележете - Инициативният комитет заедно с Бойко Борисов... двете страни не работят заедно, но в една посока."

Филип Станев му отвърна, че всеки може да потърси правата си в съда, ако се е почувствал обиден, или да поиска право на отговор в медията. 

В крайна сметка заседанието приключи и не е ясно кога ще има следващо. Извън залата председателят Кирилов подчерта, че не е имало никакви правни пречки да се обсъдят законопроектите. И заяви, че ще провери дали може да се прескочи правната комисия и законите да бъдат внесени директно в зала без доклад и гласуване.

"Първото ми виждане е, че това е невъзможно, но бих искал да изследваме парламентарната практика назад във времето."