Турският парламент одобри снощи ключови текстове от конституционната реформа, които ще засилят властта на президента Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс.

Държавният глава получава правото да бъде член на политическа партия, както и да управлява с укази. Това доближава страната до президентския режим, за който Ердоган отдавна мечтае, отбелязва Ройтерс.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) засега успява да прокара през парламента конституционните промени. Според свързания с ПСР Ердоган те ще донесат на страната силно лидерство и ще попречат на завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Опозицията се опасява, че промените ще доведат до авторитаризъм. По време на снощните разгорещени спорове част от депутатите дори се сбиха.

Одобрените текстове очертават надзорната роля на парламента и позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия. Определени са и правомощията му в изпълнителната власт, включително възможността да управлява с укази.

Промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет реформи да бъде поставен на референдум. Допитването вероятно ще бъде проведено през пролетта.

Пакетът следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да стигне до всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а подкрепящата я Партия на националистическото действие (ПНД) - 39.