„Не приемам някои от тезите, които вълнуват обществото в момента – че няма левица и десница. Има ляво. Има и дясно. И то има своите ясни разделителни линии. Лявото в България, което управляваше България през по-голяма част от т. нар. преход, всъщност е носител на всичко това, което днес наричаме корупция, липса на правила, фасадна демокрация."

Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов в пред бТВ.

Темата за корупцията разгорещи Москов.

"Сега имало свобода да се говори за корупцията. Но това е като през 80-те години, когато имахме свобода да говорим за перестройката. И какво от това", попита риторично министърът. По думите му в България няма масово настроение срещу корупцията. И дори "живеем в държава, в която срещу 50 лв. произволно избран гражданин ще разглоби ядрения реактор".

"Корупцията е част от общата тема за ефективността на използването на ресурса. Борбата с нея е свързана с това да направиш механизмите, органите и прозрачността на процедурата - така че това да не се случва", обясни Петър Москов.

Той даде и пример за борба с корупцията в ръководенето от него министерство. До миналата година лечението на един пациент с хепатит С струвало от порядъка на 45 000 лв. След създаването на механизъм за преговори с фармацевтичните компании, цената паднала двойно.

"Реформаторският блок беше, е и ще бъде усилието за обединение и единство на десницата. Само по този начин десницата може да има политическо представителство. Дясното не е разказ и говорене, а носене на отговорност и изпълнение", каза Петър Москов, който ще ръководи предизборната кампания на реформаторите.

И определи като погрешен политически ход връщането на ДСБ в изолация. РБ ще търси контакти с всяка една дясноцентристка формация - това бяха думите на Москов за новата партия "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов.

По думите му реформаторската, традиционна градска десница в страната е 350 000-400 000 души. Толкова били хората, които реално, смислено, убедено имат историята на антикомунизма, желанието България да бъде пълноправен и ефективен член на НАТО и ЕС, искат демократични институции, прозрачност, реални действия.

На края на мандата си Петър Москов заяви, че приятелите му са точно толкова, колкото при поемането на здравното министерство. Продължавал да има приятели в ДСБ, въпреки че го изключиха оттам.

"Мнението на ръководството на ДСБ в никакъв случай не е мнението на членовете на партията. С които направихме партия, в която е важно и ценно да имаш мнение", обясни Москов.