Партия "Зелените" поиска кметът на Пловдив Иван Тотев да бъде отстранен от поста си. Пред дни Софийската градска прокуратура (СГП) привлече Тотев като обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв.

"Инициативната група "Да спасим пловдивските паркове" и представители на Зелените в Пловдив повече от две години сигнализираме всички институции и съдилища за множеството нарушения и нередности около проекта за нов зоопарк, но едва сега тази информация даде повод за ефективни действия от правоохранителните органи. След като повече от шест месеца пловдивската прокуратура игнорираше сигналите ни за изграждане на незаконна зоологическа градина в парк „Отдих и култура", беше крайно време за повдигане на обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Община Пловдив Иван Тотев. Софийска градска прокуратура предприе действия по факти, отдавна известни на гражданската общност в града, неразделна част от чиито борби и каузи сме още от края на 2014 г.".

Това се казва в съобщения на "Зелените". И се посочва, че община Пловдив е започнала през юни 2015 г. строителство на масивни бетонни сгради и изсичане на стотици дървета в защитена зона, подпомогната от активното бездействие на регионалната екологична инспекция (РИОСВ – Пловдив) и местната строителна инспекция (ДНСК – Южен Централен район). Това е станало при неспазване на Закона за обществените поръчки и нарушаване на градоустройствени и екологични изисквания.

"Арогантното отношение на работниците на обекта към протестиращите граждани ескалира през юли 2015 г. във физическо нападение над арх. Петя Владимирова, един от ключовите активисти в борбата на пловдивчани за нормална градска среда и кандидат за кмет на града в последните местните избори от името на Коалиция Обединени зелени", се казва още в съобщението.

И се изтъква:

"Свидетели сме, че Иван Тотев най-накрая е привлечен под отговорност заради погрешните си управленски решения, вероятно прикриващи корупционни интереси и със сигурност демонстриращи липсата на визия за развитието на Пловдив и грижа за благосъстоянието и добрата урбанистична среда за гражданите. Според правоохранителните органи кметът e пряко отговорен за 1 млн. лв. директни вреди за пловдивчани чрез манипулацията на обществени поръчки в полза на небезивестната местна фирма и обичаен победител в подобни конкурси "Запрянови 03" ООД".