На теория е възможно БСП да изчезне и точно за това лидерът Сергей Станишев трябва да продължи да я води. Това стана ясно от изказване на червения депутат Антон Кутев пред БНТ днес. По-късно в друго интервю за ТВ7 той добави, че оставката на председателя на социалистите ще бъде на дневен ред на конгрес след изборите, ако левицата не постигне повече от 90 депутати.

"В противен случай има риск партията да се разпадне. Един от митовете, които вървят около БСП, е, че партията не може да изчезне. Аз твърдя, че може", каза Кутев.

Според него Столетницата била поставена в ситуация, при която друга партия нямало да издържи 11 месеца на власт. А причините за слабото й представяне на евровота са протестите и отклонените от АБВ гласове. Кутев смята, че на предсрочните избори БСП трябва да постигне резултат, който да я направи „незаобиколим фактор“.

Червеният депутат заяви още, че кабинетът „Орешарски“ е съборен от пресконференцията на лидера на ДПС Лютви Местан.

„Напреженията в БСП започнаха да излизат. Въпросът кой предложи Пеевски има отговор. Той е депутат от една определена политическа сила. Ние не говорихме досега, защото са ни партньори”, каза Кутев.

И добави:

„Ако БСП понесе огромни загуби, то е и заради Пеевски".

А ДПС не понасяла електорални щети от назначения като това на депутата от ДПС.

„Отговорът е един. Ние разчитаме винаги на политики. Ние разчитаме на това как ни приемат хората, а не на механизма на изваждане на хората”, коментира червеният депутат.

ГЕРБ пък не знаели какво искат. Първо искали избори, после се оказало, че не искат. Искали референдум, а „сега не искат, защото вчера гласуваха срещу референдума.“

Антон Кутев смята, че при оставка веднага - „напълно възможна във всеки следващ ден на идната седмица", най-рано избори може да има през август.

В БСП имали сериозни съображения за мажоритарния вот. Партията била срещу електронното гласуване, което зарада злоупотреби „навсякъде по света бива премахнато“.

„Трябва да се обсъди сериозно дали е възможно да вкараме задължителното гласуване, в резултат на референдума, веднага. ГЕРБ казват, че го подкрепят, но аз не вярвам“, добави той.