Оранжев код за ниски температури е обявен за четири области на страната и в първия ден на новата седмица. Студът ще е опасен в София град, София - област, Перник и Кюстендил. В останалата част на страната е в сила жълт код за опасно време, съобщи БНР. Минималните температури днес ще са около минус 13 градуса. В планините на височина над 1200 м живакът ще падне до минус 20 градуса.

Обстановката в област Добричко, където четири населени места обявиха и бедствено положение, започва бавно да се нормализира. Все още обаче са блокирани пътищата. Подобно е и положението в Шуменско, където поне вече не вали, но снегонавяванията са значителни и затова ситуацията остава доста сложна, съобщи сутринта Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие.

Силистренска област остава в снежен капан. Възможно е само движението по направленията за Русе, Шумен и Разград, но само за добре оборудвани за зимни условия леки автомобили с тегло до 3 тона и половина.

В Шумен и Силистра са и последните 11 села, останали без ток, след като обилният снеговалеж от предишните дни прекъсна и повреди далекопроводи.

В община Омуртаг е обявено бедствено положение - междуселските пътища в региона са непроходими заради преспи са по 3-4 метра. Има населени места без стоки от първа необходимост, но началникът на пожарната Никола Николов съобщи, че е създадена организация хората да получах хляб и всино най-належащо днес до обяд.

Пътищата са напълно затворени в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

Ако отново завали сняг и силният вятър продължи - ще сме в тежката ситуация от последните дни. През нощта има малко пътнотранспортни произшествия, без сериозно пострадали хора. Министър Павлова и ситуационният център, събран заради снега и студа съобщиха, че най-голям проблем има с водачите на камиони, които нямат, не слагат или свалят веригите от гумите си, след като ги провери полиция. Друг голям проблем е, че не се спазва дистанция от водачите в тежките условия за шофиране, на места видимостта продължава да е изключително ниска.