"Ако президентът има информация, че Русия, чрез подкрепата на партии в България, иска да подкопае ЕС отвътре, да сезира службите и изпълнителната власт и да се вземат мерки".

Това каза вицепрезидентката Маргарита Попова пре Нова тв. Поводът - интервюто на държавния глава Росен Плевнелиев пред  "Франкфуртер алгемайне цайтунг". По думите й който прави такива изявления, трябва да направи и следващата крачка.

"Нашата политика трябва да е разумна, добронамерена и да си търсим внимателно мястото. Не трябва да разчитаме все на някой голям брат да ни потупва по рамото, много комплексарско е това", каза още Попова.

Вицепрезидентката говори доста за съдебната система. На въпрос за работата на прокуратурата тя отговори, че политиците често нападат съдебната власт, за да запазят себе си. И добави:

"По инерция веднага върху главния прокурор се нахвърляте. Само той и прокуратурата ли са в съдебната власт?". 

Тя не отрече, че има политическо влияние върху съдебната власт, но въздействията са двустранни. Попова призова още Висшият съдебен съвет да бъде оставен да работи на спокойствие. 

"С Христо Иванов съм работила много. Не се влиза по този начин в съдебната система - с партия. Партийно-политическите страсти ли ще интервенират в съдебната система, малко ли е политическото представяне там с тези 50% на парламента във ВСС. Какво прави там министърът на правосъдието? Докато това е така, няма да се справим с корупцията", каза още Попова по повод новата партия "Да, България", която се учредява днес.



Маргарита Попова каза още, че не е имала намерение да се кандидатира за президент на изборите миналата есен, въпреки че е имало такива предложения.