Екипът на Доналд Тръмп е дал знак на републиканските лидери в Конгреса, че иска те да одобрят финансирането на стената на границата с Мексико до април, съобщи Си Ен Ен.

Обещанието на избрания за президент на САЩ бе друго - че той ще накара държавата Мексико сама да плати за стената. През октомври обаче започна да "обръща паланчинката", като заяви, че мексиканците могат да възстановят парите на САЩ.

Тази сутрин той реагира гневно в туитър:

 

 

"Нечестните медии не съобщават, че каквито и да е пари, използвани за построяването на Великата стена (за да стане бързо), ще бъдат платени от Мексико по-късно!"

Мексико, разбира се, няма намерения да плаща за подобно нещо, както заяви още преди месеци президентът на страната Енрике Пеня. 

Планът на Тръмп да ги принуди дълго не бе коментиран, но наскоро той разкри няколко идеи - увеличаване на таксите за временни визи на дипломати и мексикански бизнесмени (а при нужда и спирането им), увеличаване на таксите на всички, които преминават границата (около милион души годишно), увеличаване на таксите за всички работни визи. Избраният за президент Тръмп каза още, че е възможно да спрат помощите за южната си съседка и да наложат и други санкции.

Темата може да предизвика първи голям сблъсък между двете партии в новия Конгрес. Хората на Тръмп твърдят, че закон от времето на Буш - 2006 г - им позволява да направят стената, но няма пари. Републиканците пък тогава ще се наложи да увеличат големия бюджетен проектозакон, който трябва да бъде приет на 28 април - защото ако не бъде, това може да преустанови работата на правителството. Последният път, когато това се случи, беше през октомври 2013 г. Само за 15 дни американската икономика загуби 24 млн. долара.