Четирима души починаха след употреба на алкохол в руския сибирски град Красноярск, предаде Нюз.Ру.

Жертвите са 32-годишен мъж, двете му сестри, съответно на 23 и 22 г., и 38-годишна жена. Телата им били открити снощи в стая в общежитие.

Други двама сътрапезници оцелели. Те споделили, че починалите през целия ден употребявали най-различни напитки, включително алкохолния коктейл "Тайм-аут". Той се продава свободно в пластмасови бутилки от по 1,5 литра.

Двамата, които са останали живи, пили само водка.

Следствените органи са започнали наказателно дело за „производство, съхраняване и продажба на стоки и услуги, неотговарящи на изискванията за безопасност и довели до причиняване на смърт по невнимание на две или повече лица“.

Същевременно неизпитият от починалите алкохол бил изследван и в него не бил открит нито метанол, нито други опасни за живота вещества.

През последните две седмици на 2016 г. в друг сибирски град - Иркутск, починаха 76 души, пили концентрат от глог за вана. Оказа се, че етанолът в него бил подменен с метанол, който се оказал смъртоносен. Но дори и без това глоговата настойка е опасна за пиене и на етикета се съдържа съответното предупреждение.

Руският президент Владимир Путин обяви, че в производството на смъртоносния "Глог" в Иркутск са замесени чужди граждани. Досега няма нова информация по въпроса.

От доста време насам експерти в Русия бият тревога, че поради кризата на много хора вече не им стигат парите за законен алкохол и по тази причина те все по-често използват глоговия или други концентрати. Те се продават в малки шишенца, поради което ги наричат "пищовчета".