Кръгът на обвиняемите лица около скандала с "ЕВН Електроразпределение България" не е изчерпан. В момента се извършват действия по призоваването на бившия финансов министър Симеон Дянков за престъпления по служба, свързани с това, че парите от приватизация на държавни дялове в различни дружества влизаха в републиканския бюджет, а не в Сребърния фонд за пенсии по времето му като финансов министър.

Това съобщи говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг, посветен на разследването, по което вече е обвиняем за безстопанственост бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Дянков обаче не е бил открит до момента. Възложено е на СДВР установяване на адрес, но ако не се справят - бившият финансист №1 ще бъде обявен за общодържавно издирване, стана ясно от думите на Арнаудова.

"Очевидно ще го обявим за общодържавно издирване най-напред. Ако има телефон, на който отговори - няма пречка обвиняемо лице да бъде призовано по телефон. Това ще стане колкото е възможно по-скоро. Дори ако се появи по-рано и няма нищо против, ще получи призовка", заяви говорителката на Сотир Цацаров.

Според обвинението по времето, когато Дянков бе министър на финансите - по негова заповед парите от приватизация на различни дялове в държавни дружества са прехвърлени на Държавната консолидационна компания. Оттам са влизали като дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд за пенсионерите, каза още Румяна Арнаудова.

"Всичко е станало с подписите на целия Министерски съвет по предложение на Дянков и Трайчо Трайков", добави говорителката на прокуратурата.

На въпрос има ли вероятност втори път да викат в прокуратурата целия кабинет "Борисов 1", Арнаудова отговори:

"Ако наблюдаващите прокурори преценят..."

По същата схема е "ощетил българските пенсионери - по думите на прокуратурата - и Трайчо Трайков. От 28 декември преди Нова година той има обвинителен акт, свързан с приватизацията на неизгодни цени на 33-те държавни процента от "ЕВН".

Всичко започва, когато през 2014 г. за безстопанственост и злоупотреба с доверие е повдигнато обвинение на изпълнителния директор на инвестиционния посредник "Булброкърс". Между другото - дружество на Иво Прокопиев. На интереса от определени медии - ще бъде ли обвинен и издателят на "Капитал" и "Дневник" - едни от трибуните за най-остра критика срещу прокуратрата, Румяна Арнаудова каза, че ще преценяват това на последващ етап, но вникой случай не са приключили.

Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, особено тежък случай, като щетата, изчислена от разследващите, е в особено големи размери - 20 829 200 лв.

През лятото на 2011 г. като длъжносто лице той е бил принципал на "ЕВН Електроразпределение България", а и на споменатата Държавна консолидационна компания. Трайков не е положил достатъчно грижи за повреното му имщество и дал съгласие за продажба на миноритарния дял на државата в ЕРП-то на австрийците от "ЕВН АГ Австрия", които вече имали 67 %

Как прокуратурата изчислява въпросната щета?

Утвърдена още през 2003 г. държавна стратегия за приватизация на ЕРП-тата гласи, че е абсолютно задължително да се продаде миноритарният дял на държавата в тях на печеливша цена.  През 2011 г. държавата като миноритарен акционер взела решение за продажба са воите 51 612 броя акции (или 33 %) в ЕВН.

Още когато купувал първите 67 % преди години пък мажоритарният собственик "ЕВН АГ Австрия" платил за 1 акция 1412 евро.

По силата на стратегията за приватизазия цената, на която е трябвало да се продадат ациите през 2011 г не е трябвало да бъде по-ниска от тази сума, обясни Румяна Арнаудова.

Тя на няколко пъти подчерта, че прокуратурата дори не е изчислявала колко реално биха могли да струват въпросните 51 000 акции през 2011 г., т.е. - обвинението е базирано само на абсолютния "долен праг". Няма да е изненадващо, ако се окаже, както смятат някои прокурори, че тогава вече биха стрували по над 5000 лв. едната, каза говорителката на Сотир Цацаров.

Доказано е чрез назначена експертиза, че мажоритарният собственик от 2004 г. до 2011 г. постоянно е повишавал показателите си, т. е. бил е на печалба. Т.е. - налице е било изискване всяка акция да бъде не по-евтина от споменатите 1412 евро, обясни Арнаудова механизма, по който прокурорите ще защитават претендираната щета.

Какво обаче станало? В крайна сметка след проведена процедура сделката било осъществена при достигната единична цена около 1600 лв. Или почти 2 пъти по-ниска.

След поредура за намиране на инвестиционен посредник Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол сключва договор с "Булброкърс". По неговата сила е вълзолежена подготовката на пританизационната сделка, а дружеството е следвало да изготви анализ за евентуалната пазарна цена на една акция.

Разследването смята, че при оценката си частният посредник, е използвал некоретно показатели, които не са валидни за държави в ЕС, така е установена и минималната щета.

Така оценка, била приета от Агенцията по приватизация, е станала последно - 1373,92 лв. на една акция. Ако беше използвана дори тяхната формула (на Булброкърс, б.р.), щеше да бъде 1777,48 лв, даде пример Арнаудова.

На всичкото отгоре "Булброкърс" бил представител и на австрийците от ЕВН, които опитвали да купят останалите 33 % от дружеството, а декларирал невярното обстоятелство, че нямали такива планове.

На практика "Булброкърс" са преговаряли със себе си при покупко-продажбата - заключава прокуратурата.

Сделката пък станали супербързо в последните дни на 2011 г.

На 21 декември е проведен първият "смесен закрит аукцион" и са продаде ни 51 022 бр. акции, което представлява почти 98 % от обявения миноритарен пакт. След този първи ден от останалите акции 531 са закупени още на следващия ден пак от "ЕВН АГ република Австрия".

Т.е. - почти изцяло всички са купени от мажоритарния сбственик на изключително ниски цени, заключи говорителката на главния прокурор. 

На въпрос - защо след толкова години се задействат срещу Трайчо Трайков (поне две след началото на разследването срещу "Булброкърс", б.р.), Арнаудова се позова на сложността на делото. Тя каза, че не е вярно изявлението на Трайков, че получил призовка на Бъдни вечер - това всъщност станало на 23-и, последния работен ден преди празника.

Но после имало и други работни дни, в които можело да дадат пресконференция, попитаха журналистите...

Ами тогава пък говорителката на главния прокурор била отпуска.

На въпрос на К2 - прокуратурата сопа ли е, тя каза, че не е.