Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изобщо няма значение какво е обвинението, важното е Пеевските медии да го подхванат и да блокират Трайчо Трайков по време на предстоящите избори. Това, че прокуратурата е политическа бухалка за безразборно ползване срещу отрицателите на статуквото, не е новост.

Това вече не е и толкова важно, защото сами се дискредитират - какво като отправят обвинения? За всеки човек, който може да изтърпи неудобството да разкарването по разпити, в които никой нищо не пита, но който е убеден в своята правота, тези обвинения щампи са досадна подробност и ненужен дискомфорт.

Както министърът в оставка Николай Ненчев показва, няма никакъв смисъл да се играе играта на прокуратурата, просто трябва открито да се атакува Цацаров, като се иронизират политическите му дейности. Мой познат неотдавна сподели, че се чувства пренебрегнат от това, че няма обвинение, защото е сигурен, че беззъбите обвинения са безопасни в съда. Така, продължи той, пропускам да запиша в автобиографията си "репресиран", не се знае утре може да потрябва документ.

Единственият реален проблем е връзката с Пеевските медии - защото Цацаров прекрасно знае, че няма да осъди нито един от нарочените от него политици. Тези, които може да осъди лесно, няма да обвини - едни си плащат, а други го подкрепят.

Схемата е проста - обвинение, заглавия в медиите и публична кампания, която да трябва да осъди посочения от Цацаров политик или бизнесмен, като го извади от уравнението на текущите властови баланси.

Това е претоплена "манджа" от преди шест години. Търсеха, търсеха и нищо - сделката е през борсата, където няма как да изключиш конкуренция.

Единственият проблем е, че макар прокуратурата да има 5 процента рейтинг и 90 неодобрение (проценти, при които нито една институция не може да функционира, поради отсъствие на публична легитимност), през медиите много хора се връзват на заглавията - все има нещо.

Един бивш президент има хотели - т.е. нещата са от явни, по-явни и най-елементарното разледване да може да направи обвинение, което да издържи в съда, но хората приемат това за "нормална" корупция - свикват. Но като им подхвърлят едно измислено твърдение и... съзнанието веднага включва класическото "абе и този е маскара".

Ако българските антикорупционери и всички, на които им е мила съдбата на реформите - фокусират кампанията си срещу прокуратурата - няма да сгрешат, но ще загубят ценно време и ресурс да атакуват посредника, а не центъра на статуквото.

Цацаров всъщност не е изобщо толкова силен или толкова значим, той е обслужващ персонал.

Същата прокуратура, която ще намери кусур за левче, спи здрав сън за милиардите, които бяха откраднати и се крадат всеки божи ден.

Смешници. Тотална импотентност и слугинаж. Изживяват се като стълб на статуквото, а са безпомощни и по своему обречени, защото са на една седмица протести от оставката си.

Това, че Цацаров е над Господ, изобщо не означава, че не е легитимна цел на народния гняв.

С тази скорост на собствената си дискредитация няма да се учудя, ако следващият обвинен политик, отиде да си получи "обвинението" с духова музика, за да демонстрира тоталното си неуважение към прокуратурата на Цацаров и увереността, че от това нищо няма да последва.

Главният прокурор може и да е извън контрол и близко до Господа по възможности, но няма неговата изключителност и априорна легитимност.

Очаквайте следващото действие – това, което не успяха да реализират с назначаването на Пеевски като шеф на ДАНС, ще се опитат да го реализират чрез служебното правителство на Радев в тандем с Цацаров.

Още нищо не сте видели.

Коментарът е от блога на Илиян Василев под заглавие "Цацаров обвини Трайков - прокуратурата като безопасна игла".

Коментари

ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

ТОЛКОВА Е ПРОСТО!

Идеята е да се цалива на Бай Оня мъжкото достойнство за Стабилност; тоест Пейчо да е стабилен... Добре бе, Цаци! Цаливайте се!

Хм

"беззъбите обвинения са безопасни в съда" - ""Интересно е да се отбележи, че в проучването на Агенцията за прогнози и анализи, се посочва, че 42 % от хората да вярват, че подобрения в системата на наказателното правосъдие могат да бъдат почувствани само когато прокуратурата започне да внася обвинителни актове с по-високо качество. Чухме че много обвинителни актове не отговарят на изискванията на контрола, упражняван от националните съдилища, и това изглежда се е отразило на общественото възприятие за общата неефективност на прокуратурата при изготвяне на обвинителни актове. Не споделяме напълно тези възгледи. Считаме, че настоящите разпоредби на НПК относно обвинителните актове не само създават проблеми за ефективността на прокурорите, но и създават проблеми за ефективността на цялата система за наказателно правосъдие, поради своята дължина и формализъм." Страници 19-20 от: prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf
 's picture

Ognian Deyanov

Кой е луд

Кой е луд , тоя дето се облагодетелства от властта или тези, които му гледат сеира и не реагират.
От къв  зор's picture
От къв зор
Регистриран

Цацаратурата е толкова

Цацаратурата е толкова смешна и елементарна колкото са смешни и елементарни клакьорите и разни червено герберски шушляци.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Но никой не е толкова

Но никой не е толкова елементарен, колкото красивите умове, които пускат лиги по съчиненията на документално доказани доносници, оправдаващи чиновнически кражби.
 's picture

smarf

Загниване

От цацаратурата отдавна мирише на мърша и слугинаж. Дори визуално приличат на ояли се келнери..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.