Барак Обама е във великолепно здраве, няма никакви заболявания и ще остане в отлична физическа форма до края на мандата - 2016 г., се казва в заключение на рутинен годишен медицински преглед на президента на САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС. Профилактичните изследвания са били направени в края на май от Рони Джексън, джипито на Обама. Предишната здравословна проверка е била през октомври 2011 година.

Господарят на Белия дом е с идеално зрение - 100 процента, слухът, обонянието и дихателната система функционират абсолютно нормално, пише в здравния картон на височайшия пациент. В сърдечно-съдовата и в нервната система не са открити никакви отклонения. Кожата му също е в отлично състояние и няма следи от ракообразни бенки.

Единствената черна точка е, че макар и рядко президентът пие хапчета ибупрофен заради болежки в десния крак.

"Президентът продължава да живее здравословно, храни се с питателна екологична храна, ежедневно прави физически упражнения, не пуши и пие от време на време в умерени количества", се посочва в отчета на главният лекар на Обама.

В миналото държавният глава е пушил и за да се отърве от цигарите понякога взима медикаменти срещу този вреден навик. Обама пие редовно витамин Д, издава личният лекар.