"Ислямисткият тероризъм е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Германия."

Това заяви канцлерът Ангела Меркел в новогодишното си обръщение към нацията, цитирана от бТВ.

По повод нападението в Берлин, осъществено от търсещ убежище тунизиец, Меркел заяви, че е „отвратително“, когато терористичните актове се извършват от хора, потърсили закрила.

Тя подчерта, че 2016 г. е била година на „сериозни изпитания“, но според нея Германия може да ги преодолее.

“На терористите казваме: “Вие сте изпълнени с омраза убийци, но не вие  определяте как ние живеем и как искаме да живеем. Ние сме свободни и открити хора”, подчерта Меркел.

По повод ужасите на войната в Сирия канцлерката заяви: “Пропомняйки си картини от разрухата в Алепо, трябва още веднъж да кажем колко важно и правилно беше, че нашата страна и през изтеклата година помогна на онези, които действително се нуждаят от нашата закрила, да намерят тук опора и да се интегрират.”

Подчертавайки демокрацията, правовата държава и ценностите, канцлерката посочи, че “всичко това е обратното на изпълнения с омраза свят на тероризма.”

Меркел увери гражданите:

“Заедно ние сме по-силни от тероризма. Нашата държава е по-силна и прави всичко възможно да гаранитра на гражданите си сигурност и свобода.”

Същевременно тя предупреди хората да не се поддават на черногледство – че светът през 2016 г. се е объркал, постигнатото в Европа било под въпрос, а парламентарната демокрация престанала да е с лице към хората, била от полза за малцина. Това била изкривена картина.

“Да, Европа е бавна. Тя е мудна. Да, Европа би следвало да се концентрира върху това, което може действително да направи по-добре, отколкото една държава сама.

Но не – ние, германците не бива да допуснем да бъдем въвеждани в заблуда, че щастливо бъдеще може да се гради единствено на национален самоход. Там, където Европа е изправена пред общи предизвикателства – при глобалната надпревара, опазване на външните граници или при миграцията, то тя трябва да намери общ отговор, все едно колко трудно е това. И ние, германците, имаме интерес да играем водеща роля в този процес”, казва Меркел в обръщението, което ще бъде произнесено довечера, но бе разпространено предваително.