Кога правилата в България се спазват безапелационно? Когато всякакъв друг изход изисква твърде много усилия за родния чиновник.

История за строгото спазване на правилата разказа във Фейсбук Сирма Иванова, която с група приятели открила 4 кончета в Калофер. 7-месечните животинки щели да бъдат заколени, което предизвикало групата да ги откупи от собствениците им на 22 декември и да им намери осиновители.

Такива бързо били открити, но в бързането да уредят спасението на животните, Сирма Иванова и приятелите й не извадили документи за тях - това е бавна процедура, която няма да как да стане по празниците.

Очаквано, при транспортирането им бусът бил спрян от полицията, която веднага издала акт на шофьора и конфискувала конете, а с тях и две кучета, също спасени. Дотук нормално - процедура, правила. Животните се предават на Българската агенция по безопасност на храните, която освен с основаната си дейност се занимава и с такива случаи. Те разполагат животните в обор до софийския квартал Обеля.

Няколко дни Сирма и приятелите й търсят начин да спасят животните.

"БАБХ ни отказаха всякакво съдействие. Държаха се грубо, безочливо и категорично, че сме извършили много тежко престъпление и нищо не може да спаси животните. Беше логично да ни се наложат глоби. Ние бяхме готови да платим каквато и да е сума", пише тя в социалната мрежа.

Две кучета са споделили съдбата на кончетата.

Тази сутрин и шестте животни са били евтаназирани без предупреждение.

Според закона за ветеринарната дейност, това се допуска само при следните случаи:

(3) Евтаназия се допуска при:
1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;
2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;
3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;
4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

По думите на Сирма животните са били напълно здрави. Клуб Z потърси коментар от БАБХ, но, както в повечето държавни институции, няма кой да вдигне телефон след 18 ч.