Кравите в България и Румъния дават най-малко мляко годишно, сочат данни на Евростат за производството в 28-те държави-членки на ЕС за 2015 г.

В рамките на годината средностатистическата българска крава е осигурявала едва 3633 литра, а румънската - 3343 литра. За сравнение, средният добив на глава добитък в ЕС е 6898 литра, а при шампионите - Дания - 9361 литра. Като изключим Хърватия, Литва и Италия, повечето крави в съюза дават над 6000 литра годишно, много и над 8000 л. (бел. ред. - това в голяма степен зависи от породата, начина на хранене, модернизация на стопанството).

България обаче не е на дъното по отношение на броя на млекодайните крави - 283 000 са регистрираните глави добитък. Те са дали 1 028 000 тона суровина за 2015 г.

Най-много мляко в ЕС очаквано се произвежда в най-развитите икономики - Германия, Франция, Великобритания.

В родината ни произвеждаме и 31 000 тона мляко годишно от други животни - кози и биволи, докато в много европейски държави кравата е единственият източник в индустриални размери. Най-много в ЕС мляко от алтернативни животни добиват в Испания - над милион тона, и в Гърция - 678 хил. тона. В южната ни съседка повечето мляко всъщност не е краве - 52,9%.

Едва 11% от млякото, произвеждано в Европа, се преработва за пиене. Любимият млечен продукт на кажи-речи всички европейци е сиренето - за него отива 36% от млякото, следвано от маслото - 30%. У нас това съотношение не се запазва напълно - едва 1000 тона масло са произведени от българско мляко, спрямо 77 хил. тона сирене и същото количество мляко за пиене.

В България не се произвежда мляко на прах, макар това да е много популярен продукт в държави като Германия, Белгия, Франция, Холандия.

Именно през 2015 г. спряха квотите за мляко в Евросъюза. Това е довело до очакван спад на ценовия индекс с 12,4% в сравнение с предишните 5 години, но не и голям срив. Цялостното производство се е качило малко - с 0,8%.