Индия вече е шеста световна икономическа сила като задминава Великобритания. Тя се нарежда след САЩ, Китай, Япония, Германия и Франция по БВП. Позицията е символ на индийския бърз растеж и обратно на спада, който настъпи в икономиката на Обединеното кралство след Брекзит, пише "Форин полиси".

Икономически, годината се оказа много добра за Индия. През февруари страната задмина Китай като най-бързо развиващата се икономика в света. А през октомври Международният валутен фонд предрече, че Индия ще задържи тази позиция доста дълго, като прогонозите са, че нейният БВП ще се увеличава със 7,6% през 2017 г.

Бившата колония задминава колонизатора. Бившата империя Великобритания е с ръст от само 1,8% през 2016 г. и прогнозиран 1,1% през 2017 г.  Откакто британците гласуваха за излизане от ЕС, което означава вероятно и излизане от общия пазар, икономиката на страната търпи сериозни трудности.

Протест срещу паричната реформа на премиера Моди.

Някои експерти поставят под съмнение достоверността на индийската статистика. Причината е, че за разлика от растежа други водещи показатели отчитат спад. Така в края на предишната година инвестициите и идустриалното производство са намалели, а износът остава слаб.  Според анализатори реалното състояние на икономиката се "прикрива" с помощта на ниските цени на петрола, които са намалили огромните разходи за енергия в държавата. 

Много от реформите на министър-председателя Нарендра Моди - като въвеждането на унифицирани национални данъци, са доста противоречиви

Индия още се възстановява от шокиращото решение на премиера, който на 8 ноември обяви, че светкавично изтегля 86 на сто от банкнотите в обращение, предизвиквайки хроничен недостиг на налични пари.