Преди малко Ангела Меркел говори покрусена в канцлерството в Берлин.

Тя обяви, че свиква Съвета за сигурност. Вечерта те посети площад “Брайтшайдплац”, където снощи на коледен базар терорист отне 12 човешки живота и рани десетки.

Меркел и министрите й почетоха паметта на загиналите.

Предлага ме ви изявлението:

Това е много тежък ден. Аз, както и милиони в Германия, съм възмутена, разтърсена и безкрайно тъжна от това, което снощи се случи на берлинския площад “Брайтшайдплац”.

Дванадесет души, които вчера все още бяха сред нас, които са се радвали на настъпващата Коледа, имали са планове за празниците, вече не са сред нас. Един ужасен акт им отне живота. Над 40 други са ранени, те се борят за живота или за здравето си. В тези часове на първо място мисля за за мъртвите и ранените, за техните семейства, близки и приятели. Искам те да знаят, че всички ние, цялата страна, заедно с тях сме потопени в дълбока скръб.

Всички ние се надяваме и мнозина от нас се молят за тях да намерят утеха и опора, да оздравеят и след този ужасен удар да могат да продължат живота си.

Мисля и за спасителните екипи, полицаите и пожарникарите, лекари и санитари, които снощи в сянката на Възпоменателната църква бяха в служба на хората. Благодаря им от сърце за трудната им мисия.

Мисля и за разследващите. Имам голямо доверие към тези мъже и жени, които от снощи работят непрекъснато, за да изяснят този с нищо неоправдан акт. Той ще бъде изяснен във всеки детайл и ще бъде наказан с цялата строгост на законите ни.

Все още не знаем много неща около деянието с необходимата сигурност. Но според сегашното положение трябва да изхождаме от терористично нападение.

Знам, че това за нас ще е много тежко да се понесе, ако се потвърди, че този акт е извършен от човек, който в Германия е търсил закрила и убежище. Това би било огромно оскърбление за толкова много германци, които всекидневно оказват помощ на бежанци, както и за много хора, които действително се нуждаят от нашата закрила и се стараят да се интегрират в страната ни.

Милиони, също и аз, днес се питат как можем да се примирим с това, че при разходка из коледен базар, място, на което се радваме на живота, един убиец на толкова много хора им го отнема. Прост отговор и аз нямам.

Знам само, че ние не можем и не искаме да се лишим от всичко това - коледните базари, прекрасните часове със семейства и приятели, които прекарваме навън. Ние не искаме да ни парализира страхът от злото, дори в тези часове това да е трудно. Ние ще намерим сили за този живот, какъвто искаме да го живеем в Германия – свободен и открит.

Канцлерката се разписа в книгата за съболезнования в берлинската църква "Гедехнискирхе".