Започнало е официално разследване срещу основателя на крайнодесния Национален фронт на Франция за съмнително обогатяване с над 1,1 милиона евро, съобщава в. "Монд". Вестникът се позовава на сайта "Медиапарт", който пише, че "Комисията по прозрачност на финансирането в политическия живот" е установила "лично обогатяване на Жан-Мари льо Пен с 1,127 милиона евро в периода 2004-2009 година и това изглежда съмнително". 

На журналистически въпроси за произхода на тази сума, националистът дал мъгляви отговори за върнати му стари вземания, изплащания от натрупани наеми и някакво наследство. 

През февруари т.г., когато започна предварителното следствие, Жан-Мари льо Пен заяви, че е сигурен, че няма да се стигне до същинско разследване, защото "моето имущество е абсолютно прозрачно и няма нищо ненормално в придобиването му".

Както се вижда уверената му прогноза не се сбъдна. 

През последната седмица Льо Пен-баща и Льо Пен-дъщеря бяха в центъра на поредния скандал. На сайта на партията бе качен клип, в който старецът изрича, че е време "пак да се подгряват печките за евреите". Под натиска на огромното възмущение във Франция и Европа дъщерята Марин, която сега е шеф на Националния фронт, свали филмчето. Това обаче разяри татко й и той в отворено писмо до нея поиска да не бъде цензуриран, защото живеел в демократична държава.

На евроизборите националистите поднесоха най-голямата изненада на Стария континент. Те спечелиха първото място с над 25 процента срещу едва 14 за управляващите социалисти.