Седма цистерна е изведена успешно от Хитрино преди операцията по извозването на опасните вагони да бъде преустановена за днес. На гарата в евакуираното село остават още пет цистерни, съобщи комисар Тошко Бързилов, ръководител на Националния оперативен център, цитиран от БНР. Утре акцията продължава. 

Това е ситуацията на седмия ден, след като миналата събота влакова композиция с цистерни с пропан-бутан и полипропилен дерайлира, една от цистерните избухна, уби 7 души, прати десетки в болница и изпепели центъра на Хитрино. Оттогава хората от селото са евакуирани, а то е затворено за всички, освен за спасителните екипи, пожарната, полицията. 

Изненадващо премиерът в оставка Бойко Борисов се появи отново в селото тази вечер. 

"Искам да благодаря на всички тези 770 човека-спасители с различни професии, които правят всичко възможно, пряко силите си, за да могат хората от Хитрино да се върнат у дома си час по-скоро. Плановете са, тези общо 5 цистерни, които остават, да бъдат изведени от Хитрино в неделя и в понеделник. Разбира се, правим всичко възможно това да стане с приемлив риск за здравето и живота на всички, които участват в опасната операция", заяви той.

По думите на Борисов най-оптимистичният срок на връщането на принудително евакуираните от селото хора е вторник. Според него към момента 72 от къщите, които пострадаха от взрива, са оразмерени, което означава, че започва ремонтирането на дограмата, така че леко пострадалите имоти да приемат своите собственици колкото е възможно по-скоро.  

Пред бТВ по-рано през деня управителят на  "Булмаркет ДМ" - фирмата-превозвач, на която са цистерните, обясни пред бТВ, че застраховката му няма да покрие щетите на хората в селото. Не става ясно за каква сума става дума.

По-рано през деня кметът на Хитрино Нуридин Басри, цитиран от БНР, заяви, че ще има строг контрол над парите, отпуснати за ремонти на домовете. Ще се плаща след завършване на ремонтите, посочи кметът. Решенията ще се взимат от Обществения съвет в селото.

Спасителните екипи, пожарникарите и полицията бдят денонощно в Хитрино. Няма посегателства върху имотите на хората. Днес през деня беше организиран допуск на жителите на селото до къщите им, където това е възможно - за да нахранят животните си или да си вземат топли дрехи или други нужни вещи, съобщи още БНР.