Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„В целия свят, когато правителството си е подало оставката, това се нарича правителствена криза. Когато парламентът не може да състави правителство, а нашият очевидно не може - не очаквам Реформаторите да направят, това се нарича парламентарна или обща политическа криза. От такава криза, последвана от предсрочни избори, се излиза след като един парламент изкара цял един мандат. Тогава вече се нарича стабилизация след криза".

Така бившият премиер Иван Костов анализира политическата ситуация в края на 2016 г. пред "Дарик" в предаването "Годината". 

Според Костов предсрочните избори са неизбежни, тъй като не изглежда реалистично Реформаторският блок да състави правителство, което да привлече парламентарно мнозинство зад себе си. 

Бившият министър-председател обяви, че "абсолютно не е съгласен" хора от шоубизнеса да дават тон как в държавата да се решават политически проблеми. Така той отговори на въпрос за въвеждане на пълна мажоритарна система в два тура,  за което гласуваха 2,5 млн. избиратели на референдума, организиран от "Шоуто на Слави". 

„Аз мисля, че тези хора трябва да бъдат много внимателни, защото тези въпроси се решават с дълбоко познаване на политическите системи, на политическата история, на проблемите и катастрофите, през които са преминали страните. Аз съм сигурен, че налагането на пълна мажоритарна система в България създава огромен риск страната да стане олигархична държава в истинския смисъл на думата", допълни Костов.

Според бившия премиер думата на 2016 г. е "Брекзит". По думите му това е опасно, защото може да доведе до дезинтеграционни процеси в ЕС, а България ще пострада от това. Той нарече явления като гласуването на британците и избора на Доналд Тръмп в САЩ "електорални революции" - масово гласуване срещу политическото статукво и стереотипите за управление. 

Коментари

 's picture

Radev

Бай Иван Костов нещо се е

Бай Иван Костов нещо се е объркалЯвно престоят му в сградата на бившето АОНСУ му се е отразил още повече диалектико-материалистически.България и сега е "истински олигархична държава".Няколко олигарси са си парцелирали държавата и съответно електората го разделят,според договорките,както зарзаватчията разделя щайгите с домати.Институционализирането на мажоритарната система дава шанс властта да се върне при народа.Демокрация в изначалния си вид означава власт на мнозинството,т.е. власт на мажоритарно избраните.
 's picture

d-r Petroff

Това

Институционализирането на мажоритарната система дава шанс властта да се върне при народа. Опорна точка ли е? Как ще се върне и защо ще се върне при народа? Защото,народа е беден,демек умен по презумпция. Тези остатъци от комуната още ли съществуват? Мажоритарният избор ще гарантира управлението на олигарсите.Няма да обяснявам защо.

Хм

"електорални революции" - масово гласуване срещу политическото статукво и стереотипите за управление." - Тъкмо "електорална революция" беше масовото гласуване на референдума. И масовата подкрепа за мажоритарни избори. Разписано, това означава, че политиците не са авторитети за хората. Не е авторитет и целият антураж около политиците - НПО-та, медии, политолози, социолози и всякакви други "граждански" формирования с политически привкус като ПМ, move.bg и т.н. Енергията на този процес по-добре да се канализира, за да не избие спонтанно. Ще бъде грешка, ако решите, че протеста е срещу ГЕРБ и ББ само. Протеста е срещу олигархичния модел на прехода, целия. Отдавна сме олигархична държава в истинския смисъл на думата и тъкмо там е проблема.

България се бетонира като "олигархична държава"

именно по времето на управлението на Лаборанта, когато мафията, вместо да бъде вкарана в затвора, беше узаконена. Така че, ако има някой, който трябва да избягва участие в разговори по темата за "олигархичната държава", туй е именно основателят й, другаря Иван Йорданович.
Илия Илиев's picture
Илия Илиев
destilator

Иван Костов: От криза се .....

Моля , г-н Иван Костов да си каже , ЗАЩО продаде Нефтохим - Бургас на Лукоил-Русия за едното нищо като стойност и за едното влияние на Русия , като постоянна величина , чрез горивата ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.