Новоизбраният президент Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари, поиска хем предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро, хем те да се проведат по нови правила, за каквито настояват гражданите, участвали в референдума. Единственото, което не стана ясно, е как точно си представя съчетаването на двете неща до края на март - началото на април, когато било добре да са изборите. 

„Въпросът е дали ще успее парламентът да подготви новия закон, защото той трябва да бъде и качествен. Ако не бъде добър, ще заложи много мини в работата на следващото Народно събрание", заяви Радев пред "Дарик". 

Според него референдумът е наказал високомерието на политиците. Причината е, че те не са очаквали толкова силно изразено желание от 2,5 милиона избирателида видят във властта "личности, хора с физиономия, с ясни ангажименти, а не неизвестни лица, прикриващи се зад паравана на партийния лист". Мажоритарният вот обаче трябва да се въведе по начин, по който да се отчитат всички рискове. Един от добрите подходи е да се изследва опита в останалите страни от ЕС и да се избере вариантът, най-добър за България.

По думите на Радев най-сериозният проблем на чистата мажоритарна система е това, че има възможност формация, получила 40% от гласовете за свои кандидати, да вземе 80% от местата в парламента. Гласуващите за кандидат-депутати от по-малки партии може да останат непредставени, обясни още новоизбраният президент. 

Ген. Радев потвори, че според него не е имало основателна причина премиерът Бойко Борисов да хвърля оставка след загубата на президентските избори. 

„Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет „Борисов 3", тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента", попита той.

Радев заяви, че е готов да назначи служебен премиер и министри, когато встъпи в длъжност. Според избрания за президент новото правителство трябва да посочи новия еврокомисар, а оттеглянето на Кристалина Георгиева не е представило страната в добра светлина.

По темата "Турция - ЕС" Радев заяви:

„Европейският съзюз не трябва да заблуждава Турция за перспективите за членство, но не трябва да се допуска и южната ни съседка да шантажира Европа, ползвайки мигрантите".

Радев съобщи, че му предстоят още посещения в Брюксел и Мюнхен, че възнамерява в бъдеще да проведе срещи в Русия и САЩ, но на първо време приоритет ще бъдат визитите в Балканските държави.