"Руснаците не могат да ни променят или отслабят значително. Те могат да ни повлияят само ако загърбим ценностите си. Русия е по-малка и по-слаба страна от нас и не произвеждат нищо, което другите искат да купуват, освен петрол, газ и оръжие".

Така президентът на САЩ Барак Обама описа отношенията между Вашингтон и Москва, цитиран от CNN, по време на традиционната пресконференция в края на годината в Белия дом. Това е последната такава реч на Обама, след като след два мандата начело на страната ще сдаде поста на наследника си Доналд Тръмп на 20 януари. 

Обама изрази съжаление, че отношенията между Вашингтон и Москва са се влошили. По думите на президента Русия е прекратила хакерските си атаки срещу  САЩ, след като президентът Владимир Путин е бил лично предупреден, че ще има сериозни последици. Американският държавен глава не пропусна да отбележи, че не са много нещата в Русия, които се случват без знанието на Путин, отново визирайки разследването за хакерските атаки.

В същото време ФБР се присъедини към оценката на ЦРУ, че Москва с атаките си е повлияла на резултата от президентските избори в САЩ.

По повод данните, че 1/3 от републиканците харесват и подкрепят Путин Обама заяви:

"Роналд Рейгън сигурно се обръща в гроба".

Обама каза още, че режимите на Башар Асад в Дамаск, на Путин в Русия и властта в Иран са отговорни за кръвопролитията в сирийския град Алепо. Американският президент обаче защити позицията си за ненамеса на страната му във войната в Сирия. Мотивът - подобна намеса би означавала участие на голям брой военни на Вашингтон "без никакъв мандат за действие съгласно международното право".

Обама отчете, че оставя САЩ в много добро състояние - по-добро, отколкото го е заварил, на наследника си на поста Доналд Тръмп. Президентът се ангажира да осигури и плавен преход в управлението на страната. Двамата водели регулярни разговори, Обама дава съвети на Тръмп за дейността на президентската институция, а разговорите са дружелюбни, въпреки разликите в политиката, стана ясно още по време на пресконфенцията.

"Нашата страна е по-силна и по-благоденстваща, отколкото беше, когато започвахме. Това е състояние, в което съм горд, че оставям страната на своя приемник.", заяви Обама.

По думите му преходът от острата предизборна кампания към управлението на страната може и да е труден, но отговорността, която вдъхва Овалният кабинет в Белия дом действа "отрезвяващо".