Централният съвет на ДПС е приел процедури и критерии за номиниране на кандидати за депутати за предсрочните парламентарни избори. Това каза председателят на партията Мустафа Карадайъ след заседанието на съвета.

"Отчетохме реално актуалната политическа картина, ситуацията след президентските избори. Това Народно събрание е изчерпано, не може да създаде мнозинства. Приехме процедури и критерии за номиниране на кандидати за депутати за предсрочните парламентарни избори", каза Карадайъ.

Анализът на структурите по региони показвал, че ДПС в организационно отношение е готово за предстоящите парламентарни избори. Остава само да се извървят процедурите.

"Готвим се за избори. Според нас това Народно събрание е изчерпано и вредно за страната. С моментни временни мнозинства, без никакви ценности, без никаква ясна посока видяхме какъв продукт произведе. Ние не можем да да бъдем част от безотговорното поведение. Ако решат винаги могат да постигнат аритметично мнозинство, но няма как на база ценности да има мнозинство", каза Карадайъ.

Председателят на ДПС поясни, че ако все пак се създаде кабинет в този парламент, процедурите на ДПС за кандидат-депутати ще бъдат изместени във времето "да речем след около 3-4 седмици".

"Не виждаме вариант за стабилно мнозинство в това Народно събрание.  Дори да се формира кабинет, само ще се отложи агонията", каза Карадайъ.

ДПС щяло да търси избираеми личности с обществен авторитет, които споделят идеите на партията. Спроед Карадайъ не всеки може да попадне в тези критерии.

Председателят на ДПС декларира, че партията е готова да помогне с всичко, което поиска общинската структура в Хитрино - материална подкрепа, доброволци, експерти.

"Човечността, хуманността и милосърдието са част от нашия път и стремеж към по-добър свят и по-добър живот. Истинският успех е преди всичко да бъдем хора", каза Карадайъ.