Лидерът на СДС Божидар Лукарски откри нов аргумент защо трябва да се състави правителство с мандата на Реформаторския блок - реализация на резултатите от референдума на Слави Трифонов в Изборния кодекс. Според партийния водач и министър на икономиката в оставка 43-ото Народно събрание трябва да продължи да работи поне докато не въведе мажоритарна избирателна система, както искат от "Шоуто на Слави" и гласувалите 2,5 млн. души на референдума.

"Не може да си запушваме ушите и да се измъкваме тихомълком през задната врата към сегашната, стара изборна система. 2,5 млн. души казаха, че искат мажоритарна изборна система", заяви Лукарски пред БНТ тази вечер.

Досега позициите в Реформаторския блок са "за" мажоритарен елемент в гласуването, имало е гласове дори за смесена изборна система, но не и за варианта пълна мажоритарност в два тура, както иска Слави.

Лукарски нарече "емоционална реакция" ултиматума на партньорите му от ДБГ, че не трябва да се съставя ново правителство, щом в Народното събрание няма реформаторско мнозинство, което да приеме т.нар. антикорупционен закон (известен като закона "Кунева"). Според синия лидер за такъв закон трябва време и това бил още един аргумент парламентът да не се разпуска, а да има нов кабинет. 

Въпросният закон отлежава от много месеци, а и от Патриотичния фронт, и от ГЕРБ - настоящи и евентуално бъдещи парнтьори на РБ във властта, не са съвсем съгласни с приемането му в предложения вид. 

"Не мисля, че този закон трябва да е някаква мантра, не мога да се съглася с колегите", каза Лукарски. 

Той разкритикува хората на Меглена Кунева и за това, че се интересували как ще се отрази медийно и политически на Реформаторския блок опита с техен мандат да се състави ново правителство с ГЕРБ. Според синия лидер обаче стабилността на държавата е по-важна от политическия интерес и резултат. 

По думите му процентът вероятност да се състави ново правителство за няколко дни е станал от 1% на 20%, според признанията на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов от днес. Лукарски очаква в понеделник да има новина дали ще има ново правителство с ГЕРБ или не.

 
Дотогава щели да текат разговори, а кой би бил премиер в бъдещ кабинет зависело от ГЕРБ. СДС се разграничи и от позицията, изказвана и от ДБГ, и от здравния министър в оставка Петър Москов, че в такова ново правителство няма да участват политически лица от Реформаторския блок. Синята партия щяла да даде кадри, стана ясно от изявленията на лидера.