Икономика

Бивш БДЖ шеф: Как така не дерайлира локомотивът, а чак 6-ата цистерна?

Не би тябвало такъв специализиран вагон да се спука, смята Владимир Дунчев

Бивш БДЖ шеф: Как така не дерайлира локомотивът, а чак 6-ата цистерна?

Най-голямата мистерия в случая "Хитрино" е защо не локомотивът излезе от релсите, а шестият вагон от композицията.

Това коментира пред БНТ бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Дунчев, който работи по овладяването на две подобни кризи - през 1988 г. и 2000 г. Според експерта причините за инцидента може да са превишена скорост, разместена стрелка или дефект в железния път.

Владимир Дунчев

Той казва, че на ден по българските железни пътища се превозват по 2000 тона опасни материали като полипропилен, от който се правят пластмасови изделия, и трябва да е ясна причината за катастрофата, за да не се повтаря.

В междугарията в България влаковете се движат с 80 км. в час, в Хитрино - със 70. В коловоз влакът трябва да намали до 60, а при завой - до 40. Ако скоростта е била превишена, експерт по динамика трябва да обясни изключително странния факт, че е дерайлирал 6-ият вагон от композицията, а не локомотивът, както става обичайно, обяснява Владимир Дунчев, бивш генерален директор на БДЖ.

"Локомотивите - единият има хартиен носител на черната кутия, устройството за следене на скоростта - хаслер, а другият е дигитален. Така че тази скорост няма как да бъде скрита". В случая и двата локомотива, и 5 вагона след това не са дерайлирали. Дерайлира шестият вагон, когато става скъсването на влака. И тези вагони продължават напред и си спират вече на..."

Втората причина може да е разместена стрелка, смята специалистът.

"От вибрациите от двата локомотива и 5-те вагона, ако стрелката не е била добре заключена с т.н. заключалка, може да се получи леко отваряне и ребордът на 6-тия вагон да е попаднал и да е настъпило дерайлиране на вагона и оттам скъсване на влака. За да не изпадне от релсите колелото, отстрани има т.н. реборт, който, ако не е в необходимите размери и параметри, пада влакът. Пада вагонът".

Третата причина според него може да са различни уширения или дефекти по железния път.

От НКЖИ твърдят, че пътят е в добро състояние, но в социалните мрежи собственици на жп компании публикуваха видеоклипове, на които ясно се личи, че товарни немски влакове, които се движат със съобразена скорост, буквално подскачат върху релсите на 9 км. от Хитрино.

Другата голяма мистерия е защо се е спукала цистерната, смята Владимир Дунчев.

"Те са специализирани цистерни за превоз на такъв вид товари - полипропилен, пропан-бутан, с усилена конструкция са. Двойни вътре са балоните. И при дерайлиране... се предполага, да стане хлътване на цистерната, а не пробив и създаване на облак около цистерната и последващ взрив, твърди експертът.

За него проблемът е, че ако не се изясни причината за катастрофата в Хитрино, ще възникнат съмнения дали сегашният начин на превозване на опасни товари е достатъчно сигурен.

"Така че сега в момента цялата система, която се занимава с превоз на опасни товари, е в стрес от гледна точка на това, че не е убедена със сигурност, че ако изпълнява указанията и наредбите, които са дадени, няма да се повтори такъв случай".

Подобни случаи има три: през 2000 г. композиция с цистерни с пропан-бутан пада от моста при гара Владо Тричков, но за щастие тогава няма експлозия. През 2014 г. край гара Яна дерайлира композиция с празни цистерни без пропан-бутан. През 1988 г., обаче, композиция с 20 цистерни с пропан-бутан дерайлира и се възпламенява край гара Бутово.

Най-ново

Ударна доза икономика в средата на кампанията

преди 24 мин

Йоргос Лантимос : Понякога реалността е още по-безумна от това, което се опитваш да създадеш

преди 48 мин

Как да съхраним паметта си: съветите на един невролог

преди 50 мин

Втори опит за избор на Сливенски митрополит

преди 52 мин

Усик победи Фюри, стана абсолютен световен шампион

преди 1 час

"Татко казваше, че човек винаги трябва да прави неща, които са по-големи от него" (ОТКЪС)

преди 1 час

Най-четени

"Неприемливо е войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен изход"

18.05.2024

Откриха тялото на израелската заложничка Шани Лука, чиято снимка обиколи света

18.05.2024

Ергенът на българската политика

18.05.2024

Трябва ни повече ляво. Само че европейско, не българско

18.05.2024

Кирил Петков: Имам охрана заради заплахи срещу мен

18.05.2024

ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: Ти няма да гласуваш. Но други ще гласуват

18.05.2024

Подкрепете ни

Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.

Подкрепете ни