Лидерът на БСП Корнелия Нинова предпочита да има две служебни правителства вместо да се търси вариант то да бъде само едно. Това стана ясно от думите на Нинова на пресконференция след заседание на ръководството на партията.

На въпрос как гледа на идеята на министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев кабинетът "Борисов 2" да бъде назначен за служебен, Нинова заяви, че това е абсурдна идея.

"Не, не е възможно. Кабинетът "Борисов" подаде остаака. Така че в същия кабинет, същия състав какво променя? Нали говорим за политическа отговорност? Ако това се случи, ще бъдем свидетели на политическо лицемерие. Не е работещо, няма доверие и в този парламен", каза Нинова.

Попитана как гледа на идеята за два служебни кабинета в рамките на месец, тя посочи ,че сме в такава ситуация, че трябва да се спазва Конституцията. До два служебни кабинета за месец може да се стигне ако президентът Росен Плевнелиев назначи правителство, а наследникът му Румен Радев, който встъпва в длъжност през януари назначи свое. Конституцията позволява подобна възможност.

Според Нинова приетият мандат от Реформаторския блок е загуба на време, защото не може да се състави кабинет в рамките на този парламент.

"Това "Иди ми - дойди ми" разтакаване идва повечко. Ние сме за това по-бързо да се върнат мандатите и да се върви към служебен кабинет и обявяване на дата за предсрочни избори", заяви лидерът на БСП.

Социалистите предлагат да отпадане ограничението лица с доход над 300 лв. да не получават държавна помощ за възстановяване на жилища. Те са внесли и искане за съвместно заседание на транспортната и вътрешната комисия на парламента, на което да бъдат изслушани представители на службите и органите, които имат отношение, за инцидента в Хитрино.

"Ще дарим 40 хил. лв. от декемврийските заплати на депутатите за Хитрино", каза още Нинова.

БСП започва подготовка на кампания за доброволци, които да са готови да помогнат за разчистването на отломките и домовете на пострадалите в селото. Нинова изрази подкрепа и уважение към служителите на пожарбата и МВР, които с риск за живота си работят в Хитрино.