Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс обяви днес създаването на фонд за финансиране на разработките за чиста енергия на стойност 1 млрд. долара. Заедно с него се включват други милиардери, като общата им собственост минава 170 млрд. долара.

Става дума за основателят на Alibaba Джак Ма, шефът на Amazon Джеф Безъс, Ричард Брансън (Virgin Group), Райд Хофман (LinkedIn), венчър капиталисти като Джон Доер и Винод Кхосла, и много други.

Фондът ще се казва Breakthrough Energy Ventures (Предприятие за пробиви в енергията).

"Отворени сме към всичко, което води към евтина, чиста и стабилна енергия", обявява Гейтс, който ще служи като председател на фонда.

Той ще бъде отворен през 2017 г за период от 20 години, като целта е да се инвестира в комерсиализацията на нови технологии, с цел да се намалят емисиите на парникови газове в области като генерирането и съхраняването на електричество, транспорта, индустриалните процеси, агрикултурата и други.

Макар десетки милиарди да са влагани в проекти за чиста енергия в последното десетилетие, повечето не са завършвали дори като окуражаващ провал. Според Гейтс това е заради лош мениджмънт - нещо, което той определено може да оцени.

Едновременно с обявяването на новия фонд избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви в интервю днес, че климатичните промени не са нещо сигурно.

"Никой не знае всъщност", заявява той в интервю пред "Фокс Нюз".

Учени от цял свят обаче твърдят, че знаят. Макар да има спорове колко бързо ще се промени климата в следващите десетилетия, и колко време ще отнеме на леденото покритие да се разтопи и да вдигне нивата на океаните, дебатът по един въпрос е приключил - климатът на Земята се променя и данните за това са необорими. А промяната е под влияние на хората.

Тръмп пък твърди от месеци, че климатичните промени са измама, измислена от Китай, говори и за отхвърляне на Парижкото споразумение, за което бе постигнато съгласие сред безкрайни преговори миналата година, и което ще забави затоплянето на планетата значително.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Бил Гейтс от години инвестира в ядрена енергетика.

А нашият умен и хубав "експерт", другаря Костов, затвори изплатени, здрави, прави и екологично чисти 4 реактора, каквито продължават да си работят спокойно и в Чехия, и в Унгария, и в Словакия, и в Румъния. Даже ги пресертифицират за още десетилетия. Пък нашият умен и хубав Трайчо ни набута, по поръчка на Хилари, с милиард и 200 милиона след като изпъди RWE. Вместо енергетика, сега имаме "американски" централи на газ и въглища и отопление на дърва и други боклуци. Но за козяшките тролове мръсният въздух, какъвто София не е имала дори когато "Кремиковци" работеше, е райска благодат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.