"Ако имаш много приоритети, всъщност нямаш нито един. Ако един политик обещава всичко, само и само за да бъде избран, той не е честен с избирателя и не работи за доверието на гражданите. Аз не обещах всичко, но получих доверие благодарение на реализираните приоритети".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред студенти по време на речта си на годишната инициатива "Младежка визия за развитие на България". Държавният глава направи отчет на свършеното през 5-годишния му мандат, който изтича след малко повече от месец. Новоизбраният държавен глава Румен Радев трябва да встъпи в длъжност на 22 януари.

Росен Плевлениев говори пред отличени студенти по време на инициативата "Младежка визия за развитието на България". Снимка БГНЕС

Плевнелиев отчете като успех това, че по време на управлението му са проведени три референдума, един от които по негово предложение - този за въвеждане на електронно гласуване. Друго изпълнено обещание на президента е неназначаването на бивши агенти на Държавна сигурност за дипломатически представители на страната ни, както и изработването на закони и правилници за функционирането на службите за сигурност.

"Обещах съставянето на стратегия с национални приоритети – „България 2020“, и тя е факт. Сега напредваме по още по-дългосрочен план за развитие на страната до 2030 г.", отчете още президентът.

Той изрази надежда, че ще има приемственост в институцията и инициативите, които стартира ще продължат. Сред тях са както срещите за младежката визия за развитие на страната, така и месецът на политическите консултации с парламентарните сили в началото на всяка година, свикването на "Съвета на президентите", в който участват всички, заемали поста и т.н. Плевнелиев припомни, че е продължил и инициативите на свои предшественици като кампаниите "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта".

„Енергийната ефективност, либерализацията и независимостта помогнаха както на икономиката, така и на хиляди домакинства, а секторите на информационно-комуникационните технологии, автомобилостроенето и аутсорсинга създадоха десетки хиляди нови работни места през последните години", каза още Росен Плевнелиев.

 

Той припомни и ролята на създаването на София Тех Парк за привличането на инвестиции с висока добавена стойност в страната и региона.

Плевнелиев изрази надежда, че гарантирането на прозрачно и ефективно правосъдие ще бъде основен приоритет и за следващия държавен глава. Наблегна и на това, че културата и духовното развитие на нацията също не са припознати като ключова цел и се нуждаят от повече усилия и финансиране.

Държавният глава призова още за продължаване на започнатите от него действия за модернизиране на въоръжените сили. 

"Независимо от различията във възгледите и идеите си, търсете обединение и приемственост, работете последователно и неотлъчно следвайте националния идеал", обърна се още към младежите държавният глава.