Коледно-новогодишната ваканция на депутатите да се скъси с повече от седмица и парламентът да се събере още на 2 януари за работа предлагат депутатите от Гражданския съвет на РБ Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Според правилника на Народното събрание почивката е от 24 декември до 10 януари всяка година. Продължителността на ваканцията обаче може да се скъси с решение на пленарната зала. Проектът за решение това да се случи ще бъде внесен днес от тримата избраници.

Мотивът на Славов, Димитров и Андреев е, че в деловодството на парламента "отлежават" няколко десетки важни законопроекта, част от които са гласувани на първо четене и при предсрочно разпускане на 43-ото Народно събрание те ще потънат в небитието, ако не бъдат гласувани окончателно. 

Сред тях са: законът за лихвоточките, антикорупционният закон, антитерористичният закон, кодексът за застраховането, в който се предлага нов регламент за застраховките "Гражданска отговорност", особено за моторите, законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, с който да се криминализира комунистическата пропаганда, законът за досиетата, в който да се включват кредитополучателите от КТБ, законът за насърчаване на конкуренцията на пазара за горива и др. Последният от изброените законопроекти предлага мерки срещу картелите в сектора "горива", изброяват депутатите.

Ако утре Реформаторският блок не поеме третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание и няма разбирателство с ГЕРБ за ново правителство, то Народното събрание ще бъде предсрочно разпуснато. Най-ранната дата за това обаче е 22 януари, когато новоизбраният президент Румен Радев встъпи в длъжност. Причината е, че действащият държавен глава Росен Плевнелиев не може да разпусне парламента в последните 3 месеца от мандата си, които текат.