От две цистерни на катастрофиралата влакова композиция в Хитрино има изтичане на газ. Това заяви преди минути вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова на брифинг на кризисния щаб, сформиран след трагедията вчера.

Ситуацията се усложнява, допълни Бъчварова. И предупреди хората да не правят опити да стигнат до опасните зони.

"Обръщаме се към евакуираните граждани да бъдат търпеливи. Вероятно ще се наложи да работим по-дълго и те ще трябва да останат там, където са. Най-важното е да се справим без рискове със ситуацията", обясни министърката.

При възникналите течове има опасност от нов взрив. Има 12 цистерни, девет са пълни с полипропилен, другите са с пропан-бутан, уточниха представители на МВР.

Ако някой евакуиран има потребност от нещо, да се обръща към кмета на селото, заяви Бъчварова.

"Ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи. Снощи имаше теч от една цистерна, имаше и контролиран факел, който колегите от "Пожарна безопасност" поддържаха така, че да няма обгазяване на населеното място. Температурите паднаха и този факел загасна. Сега с вдигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. Затова преценката вчера да бъде евакуирано цялото село Хитрино е изключително правилна", обясни и главният комисар на МВР Георги Костов.

Той съобщи, че на място са най-добрите специалисти, с които разполага МВР, както и външни газови специалисти. Нека да ги оставим да вземат професионално решение, каза той.

"Отправяме послание към хората от Хитрино: опасно е да влизат в селото в момента, независимо по какви подбуди. Сутринта вече регистрирахме един опит за пробив на блокадата, която сме наложили на населеното място. Има домашни животни в домовете. Ще намерим начин наши служители да минат и да им дадат фураж. Но да не се опитват да минават нашата блокада - това е опасно за живота и здравето им", призова главният комисар на МВР.