Русия предложи на Украйна исканата от месеци отстъпка в цената на газа, като даде намаление със 100 долара на 1000 куб. м. Това съобщи премиерът Арсений Яценюк на заседание на украинския парламент, но обяви след това, че Киев отхвърля предложението и иска пренаписване на договорите за доставка и цените в тях напълно, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Русия ни предложи отстъпка в размер на 100 долара за 1000 куб. м. газ, но ние сме наясно с тази уловки. Нужно ни е изменение на договора” заяви Яценюк.

Той допълни, че Украйна е готова да погаси целия си дълг за руския газ, стига доставките да са на пазарна цена - която според Киев е 268 долара.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обаче определи сумата като "абсолютно непазарна". ЕК пък предлага Русия да установи диапазон на цената между 350 и 380 долара, както е цената на европейския пазар

Днес шефът на Газпром Алексей Милер обяви удължение на срока за погасяване на дълга - 16-ти юли. След тази дата, ако Украйна не е заплатила поне начално плащане, кранчето спира. Русия оценява общия дълг на Киев на 5,2 милиарда долара. В началото на месеца украинците заплатиха 786 милиона долара от дълга.