Миграционният натиск върху България отслабва националната ни сигурност, спокойствието на гражданите и възпроизводството на нацията, заявиха днес депутатите от АБВ на трибунка в парламента. И предложиха решение - създаване на временна анкетна комисия, която да оцени работата на изпълнителната власт по решаване на бежанския проблем.

"Разходваните значителни наши и европейски средства, гранични и войскови ресурси, не доведоха до желания резултат", отбеляза ген. Михо Михов.

За да създадат такава комисия, депутатите от АБВ се нуждаят от 48 депутатски подписа, за да внесат искането в пленарна зала. Те заявиха, че очакват всяка отговорна партия да подкрепи предложението. Временната комисия ще работи само 1 месец, а депутатите в нея ще са на паритетен принцип - по двама от всяка партия.

Михов каза още, че е нужна и ревизия на т.нар. "преградно възпиращо съоръжение" - оградата по границата.

"На първо място, ние държим да се изяснят всички факти и обстоятелства около т.нар. възпиращо преградно положение. Дали се предвиждат други допълнителни съоръжения? До каква степен е гарантирана безопасността на морските ни граници? А сигурността на вътрешната граница с Гърция?", заяви някои от ключовите според тях въпроси депутатът Белемезов.

Той добави, че трябва да се разбере на какъв етап са ангажиментите, поети от правителството и българската държава пред европейските ни партньори и какви са финансовите параметри и подкрепа, които са обсъждани с ЕС. 

Според тъмночервените депутати има достатъчно време в рамките на този парламент да се свърши работата на комисията.

"Държим да бъде направен анализ на споразуменията за реадмисия на чужденци към техните държави по произход. В бежанските центрове в България към ДАБ, дирекция "Миграция" на МВР бежанците от Афганистан са повече от половината", добави Белемезов.