Почина Джон Глен, първият американски астронавт, обиколил Земята, а впоследствие и най-възрастният, полетял към Космоса на 77 години, съобщиха от НАСА.

Глен е издъхнал вчера на 95-години в болница в щата Охайо.

Първият му полет в орбита е през далечната 1962 г. Той излита на 20 февруари на борда на “Меркурий-Атлас 6” и за близо 5 часа извършва три околоземни обиколки. Джон е третият американец в Космоса, но първият, обиколил Земята. Заради рискованата, но успешна мисия бе обявен за герой.

Глен постигна още един рекорд в живота си. Вече на 77 г. на 29 октомври 1998 г. той отново пое към Космоса на борда на совалката “Дискавъри” и така стана най-възрастният действащ астронавт. По време на 9-дневната му мисия бяха извършени изследвания как безтегловността се отразява на възрастни хора. При него не се появиха никакви здравословни проблеми. След приземяването си той дори се пошегува – искал да докаже, че един ден пенсионери ще прекарват почивките си в Космоса.

Самият той десетилетия наред пилотираше собствения си самолет, но беше принуден да го продаде, когато навърши 90 години. Тогава му смениха коленните стави с изкуствени. Глен призна, че му е било много трудно да се раздели със самолета си, но никога нямало да се раздели с мечтата си да лети. И на тази достолепна възраст той продължи да поддържа форма с вдигане на тежести и голф.

Джон Глен се ражда на 18 юли 1921 г., баща му е кондуктор в железниците. Синът е отличник. След завършване на висшето си образование по математика през 1942 г. решава да стане кадет във военноморските сили на САЩ. Успешно завършва курс за пилот. Като такъв през 1944 г. участва във Втората световна война с десетки въздушни схватки, също години по-късно и в Корейската война. Като боен пилот той осъществява общо 150 въздушни атаки в двете войни.

За времето си Глен е смятан за един от най-успешните и опитни пилоти. Същевременно е и летец изпитател на нови модели бойни самолети.

През 2012 г. президентът Барак Обама го награди с Президентския медал на свободата и го нарече „герой в пълния смисъл на думата“.

В личния си живот е смирен християнин и убеден демократ.

Когато се подготвя за първата космическа мисия с “Меркурий”, кандидатите за астронавт на борда са 508 пилоти. Джон Глен се представя най-добре и поема към околоземна орбита. Тогава е на 40 години.

Политиката също не му е чужда. Почти четвърт век е сенатор в родния си щат Охайо, когато през 1999 г., вече на 78 г., се оттегля.

Не липсват и поражения. През 1976 г. се проваля като кандидат за вицепрезидент на Джими Картър. Не се осъществи и амбицията му през 1984 г. да се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия.

Джон Глен остава в историята такъв, какъвто искаше да бъде запомнен – астронавт.