Депутатите в Народното събрание на Южна Корея приеха предложението за импийчмънт на президентката Пак Хън-ке, предадоха световните агенции.

Името на корейката беше замесено в скандал със злоупотреба с власт и корупция в особено големи размери и затова сега тя остава без изпълнителни правомощия. Решението за стартиране на процедурата по сваляне от власт на Пак беше прието с 234 гласа „за“ и 56 „против“ и двама "въздържал се". 

Временно Южна Корея ще се ръководи от министър-председателя Хуанг Кио-ан. Очаква се мнението на Конституционния съд и ако той потвърди волята на депутатите Пак Хън-ке ще бъде окончателно лишена от власт. Магистратите ще решават делото в продължение на 180 дни.

Президентката на Южна Корея бе обвинена, че е покровителствала и позволила на своя приближена да се намесва пряко в държавните дела и да има достъп до официални документи. Приятелката й обаче се възползвала от "чадъра" и се забъркала в огромен корупционен скандал. Близката на Пак окозвала натиск върху десетки компании да й превеждат огромни суми. Замесени в далаверата са и двама бивши сътрудници от президентството.

Предполога се, че най-малко президентката е знаела за действяата на приближената си. Но не е направила нищо, за да я спре. В процеса може да изкочи и лично участие на Пак и тогава тя ще носи наказателна отговорност.