СССР се завръща, предупреди човекът, домакинствал срещата, на която той бе погребан.

Днес се навършват точно 25 години от подписването на Беловежкото споразумение, сложило край на Съветския съюз. Документът носи името си от Беловежката гора, където е подписан. Тя се намира на територията на днешна Беларус.

Домакин на онази историческа среща е беларуският президент Станислав Шушкевич. На 8 декември 1991 г. и той подписва Беловежкото споразумение с колегите си Борис Елцин от Русия и Леонид Кравчук от Украйна.

Станислав Шушкевич изразява опасенията си в интервю за в. "Гардиън" по повод четвъртвековния юбилей от събитието.

"Това, което виждаме днес, е възстановяване на съветския порядък, най-вече в Беларус", казва той. И допълва, че всичко, ставащо в момента, му напомня за най-лошите съветски времена. Има смесица от диктатори, възраждане на КГБ плюс намесата на Владимир Путин в Украйна.

Същевременно Шушкевич твърди, че когато пътувал за Беловежката среща, той изобщо нямал намерение да подписва документ за разпадането на СССР. Той дори не планирал повдигането на въпроса дали Съветският съюз трябва да съществува или не. А просто поканил Борис Елцин на лов, по време на който двамата трябвало да обсъдят руски петролни и газови доставки за Беларус през зимата на 1991-1992 г.

Постепенно обаче и енергетиката, и ловът отстъпили място на по-сериозни неща.

Когато делегациите на Минск, Москва и Киев се събрали, участниците си дали сметка, че първото, което трябва да се направи, е да се разреши политическата криза. След неуспешния пуч срещу Михаил Горбачов на 19 август 1991 г. опитите за реформиране на СССР станали неуправляеми, твърди Шушкевич.

По време на дискусиите били поставени широк кръг от въпроси. И тогава Генадий Бурбулис, заемащ несъществуващия вече пост държавен секретар на Русия, неочаквано попитал дали другите била искали да подпишат декларация, че "СССР прекратява съществуването си като геополитическа реалност и обект на международното право".

Шушкевич приел идеята и участниците в срещата започнали да изготвят споразумението. Имало предложение да бъде създаден Съюз на славянските републики (ССР). Шушкевич се обадил на казахстанския лидер Нурсултан Назарбаев и го поканил да подпише новия документ. Назарбаев обещал да дойде, но бил задържан в Москва по "технически причини". По-късно станало ясно, че Михаил Горбачов му предложил поста председател на президиума на Върховния съвет на СССР.

Станислав Шушкевич отрича твърденията, че цялата група по стара руска традиция пила в банята до зори. Той уточнява, че те само били масажирани и парени.

"Да, имаше обичай да се пие на такива срещи в СССР. Обичаен бе и "демократичният централизъм", на който решенията се вземаха централно. Но тогава нямаше нито едното, нито другото", казва бившият лидер на Беларус.

Макар ловът само да бил претекст за събирането на лидерите на съветските републики, някои от тях половували. Украинският президент Леонид Кравчук и премиерът Виктор Фокин застреляли глиган. Това станало сутринта на съдбоносния 8 декември.

Малко след това всички се събрали и изработили окончателно Беловежкото споразумение. След подписването му Шушкевич се обадил на Горбачов. Елцин пък информирал президента на САЩ Джордж Буш-старши.

СССР окончателно прекратява съществуването си на 26 декезври 1991 г. Той не "доживява" само 4 дни до 69-ата си годишнина - създаден е на 30 декември 1922 г.