Израелската авиация атакува снощи военното летище "Мезе" западно от Дамаск, предаде сирийската агенция САНА.

Три ракети "земя-земя" били изстреляни от хълма Авитал, намиращ се от израелската страна на Голанските възвишения. На поразеното място избухнал пожар. Последвали няколко взрива. Няма обаче убити и ранени.

 

 

По-късно арабски медии съобщиха, че е атакуван обект на иранската шиитска групировка "Хизбула". Тя е подкрепяна от Сирия, а нейни бойци се сражават на страната на силите на Башар Асад. Израел смята "Хизбула" за терористична организация. На 30 ноември авиацията на Тел Авив унищожи конвой с оръжия на "Хизбула" на магистралата Дамаск-Бейрут, както и склад с боеприпаси на сирийската армия край столицата.

Израелската телевизионна програма "Канал 9" съобщи, че на летище "Мезе" се е приземил самолет от Иран, който превозвал оръжия и боеприпаси за "Хизбула". Официално от Тел Авив засега няма  потвърждение на тази информация.

Следобед обаче военният министър Авигдор Либерман заяви, че страната му прави всичко възможно, за да предотврати контрабандните доставки на модерно въоръжение и оръжия за масово поразяване от Сирия за "Хизбула". Но Израел няма намерение да се намесва в гражданската война в арабската република.

Дамаск обяви атаката за "вражески опит за подкрепа на терористични групи". И обеща, че Тел Авив ще бъде наказан за "престъпните нападения".