Сериалът на Би Би Си по един от най-великите романи в историята на литературата – „Война и мир“ на Лев Толстой, тръгва от 12 декември и в българския ефир. В понеделник, вторник и петък от 21,55 часа БНТ ще покаже шестте епизода на продукцията, описана при премиерата си на Острова като „перфектен сериал – улавя абсолютно точния баланс между драма и остроумие, действие и емоция, страст и хумор“ (Вив Гроскоп, „Гардиън“).

Адаптацията за екран е дело на Андрю Дейвис, претворил за телевизия още „Гордост и предразсъдъци“ и „Панаир на суетата“. Режисьор е носителят на БАФТА Том Харпър, в ролите влизат Пол Дейно, Лили Джеймс, Джеймс Нортън, Том Бърк и др.

По БНТ сериалът ще тече с български дублаж. Любовният триъгълник между Андрей Болконски, Наташа Ростова и Пиер Безухов ще звучи с гласовете на Владимир Пенев, Биляна Петринска и Николай Николов. В озвучаването ще чуем още Калин Сърменов, Даниела Йорданова, Симеон Владов.

Адаптацията за екран е дело на Андрю Дейвис, претворил за телевизия още „Гордост и предразсъдъци“ и „Панаир на суетата“.
Адаптацията за екран е дело на Андрю Дейвис, претворил за телевизия още „Гордост и предразсъдъци“ и „Панаир на суетата“.

За да се запази размахът на оригиналния текст на Толстой, ролите в сериала са над 100, а за баталните сцени са ангажирани повече от 1000 статисти. Снимките на грандиозния проект са реализирани в Русия, Латвия и Литва (екипът е имал и рядката възможност да снима в Екатерининския дворец) и са продължили почти половин година.

Костюмите са подробно и внимателно проучени и са максимално близки до епохата. Всяка от множеството хусарски униформи е ръчно изработена – има 180 копчета и по нея са вшити 49 метра ширит. Бижутата са създадени от московски ювелир на базата на някои от най-впечатляващите образци от XIX век.

При показването си във Великобритания „Война и мир“ се радва на огромен интерес. Пилотният епизод бе описан от „Дейли Телеграф“ като „спиращ дъха“, а Кристофър Стивън от „Дейли Мейл“ му даде максималните пет звезди и уточнението, че сериалът има „помитащ успех“. Сред други от похвалите по адрес на работата на Харпър са, че тв поредицата е „най-омагьосващото нещо, което ще видим по телевизията през тази година“ и „зашеметяваща мазурка от кипящи страсти и прикрита привързаност“.

"Площад Славейков"