Ръководството на най-голямата сила от опозицията в Италия - „Движение 5 звезди”, поиска възможно най-бързо нови общи избори в страната, предадоха италиански медии, цитирани от БГНЕС.

Според предварителните данни на италианското МВР близо 60% от участвалите в референдума в Италия са гласували с „не”. Премиерът Ренци, който свърза своята политическа съдба с резултатите от референдума, пое отговорността за поражението и обяви, че във вторник ще подаде на президента Серджо Матарела оставката си.

Днес загуби управляващата каста, нейното високомерие. Ние ще направим изводи от това при формирането на нашия правителствен екип и нашата програма. От утрешния ден ние пристъпваме към работа над „правителство на 5 звезди” и имаме намерение да привлечем в него свободни хора, които искат да вземат участие в това. Повече не съществува „един човек във властта“, гражданите трябва сами да управляват институциите на властта”, заяви по време на пресконференцията заместник-председателят на Камарата на депутатите на италианския парламент Луиджи ди Майо.

Основателят на движението, известният блогър и сатирик Бепе Грило, нарече поражението на привържениците на конституционната реформа на Ренци на референдума „победа на демокрацията”. В своя популярен блог той написа, че това събитие има две основни политически поседствия: 1. Сбогом Ренци; 2. Италианците трябва да бъдат призовани на избори колкото може по-скоро.

За провеждането на предсрочни парламентарни избори се обявяват фактически всички опозиционни партии в Италия, но някои от тях биха искали преди провеждането на гласуването да бъде одобрен нов избирателен закон в парламента, припомня БГНЕС.