Лицата, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване в България на основание осъществяване ма търговска дейност в страната, трябва да са разкрили 10 работни места на пълен работен ден. Това реши парламентът с промените в закона за чужденците. Досега нямаше изискване за пълен работен ден. Целта е право на продължително или постоянно пребиваване в страната да могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност.

От промените отпадна текста, според който желаещите да получат статут за постоянно пребиваване у нас, трябва да имат недвижимо имущество за 100 хил. лв. Остана старата разпоредба, според която стойността на имотите трябва да е поне 600 хил лв. 

С промените се въвеждат по-строги изисквания и по отношение на лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване в качеството си на представители на чуждестранни търговски дружества. Възстановява се и законовата възможност за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност. 

Със законопроекта се възстановяват разпоредбите, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство. Предвидено е и създаването на електронен регистър в МВР на издадените карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация, както и на членовете на техните семейства. За регистрацията ще бъдат уведомявани МВР, финансовото министерство и ДАНС.

Създава се изрична правна уредба по отношение на представяните пред службите за контрол на чужденците документи, съставени в чужбина и удостоверяващи семейни връзки, като се въвежда изискването те да са признати или допуснати за изпълнение по българското право. 

Създава се яснота по отношение на пределите на компетентност на съдилищата в случаите, в които е налице обжалване на откази за издаване на визи. С промените се намалява и минималният праг  - от 6000 на 2 000 лв. - на санкцията за превозвачи, които транспортират чужденци от и за България, но не извършват вменените им по закон задължения за проверка на редовността на документа за пътуване и наличието на българска виза, когато такава се изисква. Превозвачът е длъжен да следи дали документите съдържат явни поправки или следи от подмяна на снимката, както и дали тя позволява установяване на самоличността на притежателя.