"Ако продължаваме да се бавим и да не излъчваме български кандидат за еврокомисар, ще бъдат разпределени всички постове, а ние изпуснахме поста „бюджет”, който e много важен и влиятелен."

Това заяви бившият евродепутат и бивш вицепремиер по социалната политика от АБВ Ивайло Калфин.

До казуса с това, че България трябва да номинира нов човек за Брюксел, се стигна след като Кристалина Георгиева реши да напусне вицепрезидентския пост в Европейската комисия и да оглави Световната банка като изпълнителен директор.

По думите на Калфин еврокомисарят не трябва да е обезателно политическо лице.

"Трябва да е приемлив човек. Вие си представяте, че в средата на мандата на Европейския парламент и еврокомисарите голяма част от законодателството вече е подготвено. Този, който влезе там, трябва да продължи вече започната работа и той трябва да познава това”.

Според Калфин всеки ден забавяне на номинацията за еврокомисар от България намалява шансовете страната ни да получи отново влиятелен ресор. 

„Тук не става въпрос дали правителството си отива в последния момент или предпоследния момент. Ще е по-зле, ако се пропуснат шансовете", добави той. 

Европейската комисия официално не е поставила срок, но Георгиева заминава за Ню Йорк през януари. Засега не е ясно дали правителството на Бойко Борисов в оставка ще номинира еврокомисар, дали това би направил евентуален нов кабинет в този мандат или служебен кабинет, назначен или от президента Росен Плевнелиев или от наследника му Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари.